Byty na východe zlacneli o tretinu

Ceny nehnuteľností na Slovensku od obdobie spred krízy zlacneli zväčša o pätinu, na východe Slovenska však ceny klesli až o tretinu.

07.05.2012 07:09
hypotéka, stavebné sporenie, úver, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Väčšina zlacňovania sa udiala v rokoch 2009 a 2010, ale aj za posledný rok patrí Prešovský kraj s 5–percentným poklesom ceny nehnuteľností k oblastiam s najvýraznejším znížením cien. Za štvorcový meter tu kupujúci v prvom štvrťroku zaplatil priemerne 797 eur. Analytici to pripisujú najmä nízkej priemernej mzde a vysokej nezamestnanosti.

„Za dlhodobejším poklesom cien je stagnujúci dopyt, keďže nepriaznivá ekonomická situácia núti obyvateľov prehodnocovať kúpu nehnuteľnosti,“ povedal analytik UniCreditBank Dávid Dereník.

Ceny nehnuteľností v prvom štvrťroku tohto roka klesli pritom na celom Slovensku oproti rovnakému obdobiu minulého roka o dve percentá. Priemerná cena štvorcového metra nehnuteľnosti podľa štatistiky Národnej banky Slovenska dosiahla sumu 1 235 eur. „Pokles je spôsobený spľasnutím realitnej bubliny. Ceny nehnuteľností od roku 2002 rástli až o 108,6 percenta, ich korekcia doteraz nebola dostatočná,“ hovorí analytik Next Finance Martin Prokop.

Najväčší priestor na ďalšie zlacňovanie je najmä pri nových bytoch. Michalovčan Erik Boltun dostal pred dvoma rokmi prácu v košickej firme. S novou prácou si chcel zabezpečiť aj nové bývanie. Trojizbový byt s rozlohou okolo 80 štvorcových metrov ho pred rokom vyšiel v starom paneláku na 70–tisíc eur.

„V novostavbe je to stále drahšie, o viac ako 40–tisíc eur pri takomto byte. Stále sledujem ceny bytov, porovnávam si to. Na východe som nespozoroval, že by ceny bytov klesali. Práve si myslím, že tie novostavby idú s cenami nahor,“ povedal. Ako ďalej dodáva, dopyt po novostavbách v metropole východu neutícha ani v tomto období.

„Mám pocit, že sa developeri priveľmi sústredili na výstavbu dvojizbových bytov s menšou rozlohou. Ak už aj sú väčšie byty v novostavbách, tak sú hneď rozpredané. Ponuka bytov na východe podľa mňa stačí presne vykryť dopyt ľudí,“ hovorí.

Ľudia majú však podľa maklérov momentálne záujem o byty v starších panelákoch a s väčšou výmerou. „Keď nehnuteľnosť kupujem s investičným zámerom, a teda, že to chcem ďalej prenajímať, vyplatí sa mi kúpiť menší byt. Tým, ako tie ceny klesali, je najmä za účelom bývania v tejto dobe výhodnejšie kúpiť byt s väčšou výmerou,“ tvrdí riaditeľ realitnej kancelárie Centrury 21 Daniel Bíly.

Priemerné ceny domov však zaznamenali v prvom štvrťroku tohto roka rast prvýkrát po troch rokoch. „Bolo to spôsobené tak rastom priemerných cien štandardných domov, ako aj priestrannejších víl. Zvýšený záujem o domy a vily môže súvisieť aj s možnosťou aktuálne si obstarať za rovnaký objem prostriedkov, prípadne aj relatívne výhodnejšie, dom ako stále pomerne drahé nové byty,“ tvrdí centrálna banka.

Domy ľudí lákajú pri stále drahých bytoch čoraz viac. „Vyrastal som v rodinnom dome, a preto preferujem rodinný dom. Zohľadňujem aj to, že chcem mať deti,“ povedal Maroš Cagala z Jacoviec, ktorý uvažuje nad kúpu rodinného domu už v tomto roku.

Realitný trh by mal podľa analytikov v najbližších mesiacoch stagnovať. „Pri súčasnej vysokej nezamestnanosti a budúcej neistote nie je možné očakávať výraznejšie zvýšenie dopytu po nehnuteľnostiach, aj keď, samozrejme, môžu existovať rozdiely v typoch nehnuteľnosti a tiež aj na regionálnej úrovni. Veľa závisí aj od dostupnosti financovania bývania zo strany bánk, ale neistota bude potláčať záujem ľudí isť do vyšších hypoték,“ myslí si ekonóm Tomáš Dudáš z Paneurópskej vysokej školy.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba