Realitná kríza na Slovensku sa možno skončila, tvrdia makléri

Realitná kríza sa podľa franchisingovej siete realitných kancelárií Directreal pravdepodobne skončila.

17.10.2013 12:02
hypotéka, bývanie, úver, dom, mince, stavebné...
Ilustračné foto
debata (13)

„Sľubne rastúce čísla predaja signalizujú, že realitná kríza je už pravdepodobne za nami a začína opatrná rastová fáza,“ konštatoval konateľ realitnej siete Directreal Marián Paták. Realitná sieť predala za tri kvartály tohto roku viac ako tisíc nehnuteľností. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o tretinu.

K nárastu predaja podľa Patáka významne prispeli svojou proaktívnou politikou banky, ktoré výrazne zlacneli hypotekárne úvery na bývanie. „Odhadujeme, že v našej spoločnosti sa 80 % predaja domov uskutočňuje cez hypotekárne úvery, čo je najvýznamnejší prvok pohybu trhu, smerom k rastu. Pokiaľ si banky zachovajú tento prístup, očakávame, že v nasledujúcich obdobiach by mal predaj ešte mierne rásť,“ vyhlásil Paták.

Spoločnosť neočakáva výraznejší nárast cien nehnuteľností. Ceny sa však môžu vyvíjať rôzne v závislosti od regiónov. Najväčší záujem je naďalej o štartovacie byty, jedno- a dvojizbové, predovšetkým v Bratislave, ktoré sú cenovo najdostupnejšie hlavne pre mladé rodiny. „Na ich kúpu stačí hypotéka, ktorú môžu dostať mladí ľudia so splatnosťou až 30 rokov. V hotovosti sa naopak predávajú väčšinou rodinné domy v iných okresoch, ako sú Lučenec, Dunajská Streda alebo Šaľa,“ uzavrel Paták.

Directreal je slovenská franchisingová sieť realitných kancelárií, ktorú tvorí 32 pobočiek a v súčasnosti zamestnáva viac ako 180 maklérov. Za prvý polrok tohto roka zaznamenala tržby, provízie z predaja nehnuteľností viac ako jeden milión eur. Za celý minulý rok dosiahla tržby 1,7 mil. eur.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #bývanie