Byty a domy sú lacnejšie ako vlani

Priemerné ceny nehnuteľností na bývanie sa v treťom štvrťroku znížili o 10 eur na 1 220 eur za meter štvorcový, uviedla vo svojej analýze Národná banka Slovenska.

06.11.2013 13:52
hypotéka, kľúče, stavebné Foto:
Ilustračné foto
debata

Znamená to medzikvartálny pokles o 0,8 % a na medziročnej báze je to zníženie o 1,6 %. V posledných rokoch však slovenský trh s bývaním podľa centrálnej banky stagnuje. Priemerné ceny nehnuteľností sú v porovnaní s ich doterajším maximom z druhého kvartálu 2008 nižšie o 21,2 %.

„Byty a domy sa tak dajú naďalej kúpiť za porovnateľné sumy ako pred šiestimi rokmi, teda počas roka 2007,“ okomentovala analýzu centrálnej banky analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Aj keď je trh s bývaním na Slovensku v rozhodujúcej miere trhom s bytmi, tak k medzikvartálnemu zníženiu priemerných cien bývania prispelo podľa národnej banky vo väčšej miere zníženie priemerných cien domov o 25 eur než zníženie priemerných cien bytov, ktoré klesli o tri eurá na meter. V rámci bytov sa znížili ceny hlavne menších bytov. Najvýraznejšie sa znížili priemerné ceny jednoizbových bytov, a to o 14 eur, no ceny päťizbových bytov rovnako výrazne vzrástli.

Zmeny v cenách nehnuteľností považuje Poštová banka skôr za mierne a korešpondujú tak s ich prognózou pre tento rok o stagnácii cien bytov a domov. Súčasný ekonomický vývoj v krajine a s ním súvisiaca vysoká miera nezamestnanosti podľa Sadovskej zatiaľ nenaznačujú, že by v roku 2013, ale ani v roku 2014, mali začať ceny nehnuteľností výraznejšie rásť. „Ani výraznejší pokles sa nám už ale nezdá pravdepodobným,“ doplnila Sadovská.

V Nitrianskom, Košickom, Prešovskom a Bratislavskom kraji pretrváva podľa centrálnej banky už viac štvrťrokov tendencia znižovania priemerných cien nehnuteľností na bývanie. Najviac klesli v Košickom kraji, a to o 27 eur. Najviac vzrástli ceny v Banskobystrickom kraji, a to o 14 eur. Najdrahšie nehnuteľnosti boli aj počas tretieho štvrťroka v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1 654 eur za meter štvorcový. Naopak, obyvatelia nitrianskeho regiónu sa stretávajú aj naďalej s najnižšími cenami, v priemere 586 eur za meter. Cenový rozdiel medzi najdrahším a najlacnejším regiónom je teda podľa Sadovskej takmer trojnásobný.

Ekonomická dostupnosť bývania sa na Slovensku posledné roky zvyšuje. „Potrebné je ale dodať, že iba u tých Slovákov, ktorí si prácu dokázali udržať a nezaznamenali ani pokles svojich príjmov,“ povedala Sadovská. V tomto roku si priemerne zarábajúci Slovák zo svojho mesačného platu môže dovoliť kúpiť približne 0,65 metra bytu alebo domu. Najmenej dostupné bývanie je tradične v Bratislavskom kraji, najdostupnejšie naopak v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Na druhej strane, v Bratislavskom kraji, ktorý sa vyznačuje najnižšou mierou nezamestnanosti, môže podľa Sadovskej pomýšľať na kúpu bytu vyšší podiel ľudí ako v ostatných regiónoch SR.

Bez úveru z banky sa v súčasnosti zaobíde podľa Sadovskej už iba máloktorá kúpa nehnuteľnosti. Aj napriek tomu patria Slováci podľa nej aj naďalej medzi najmenej zadlžené národy v rámci Európskej únie. Vo vlastnom byte či dome, avšak s úverom, žije približne každý dvanásty Slovák. „Napriek tomu bol záujem o úvery na bývanie počas tretieho štvrťroka neprehliadnuteľný,“ pokračovala Sadovská. Stav úverov na bývanie sa tak ku koncu septembra vyšplhal na 14,4 mld. eur, čo bolo medziročne o takmer 12 % viac, resp. o 1,5 mld. eur viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #dom #byt #nehnuteľnosť