Čechom môžu zdražieť nové byty, domy a pozemky o desaťtisíce

Nenápadná zmena zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) v Česku, ktorú zákonným opatreniam na začiatku októbra schválil Senát, zrejme zdraží od januára nové byty o desiatky tisíc korún.

26.11.2013 23:12
debata

Po novom sa bude platiť vyššia 21-percentná DPH aj za pozemky pod novými stavbami. Cena pozemku pritom tvorí až 30 percent ceny nového bytu. Napríklad u najmenších garsóniek si tak záujemcovia budú musieť priplatiť aj 80 tisíc českých korún.

Oslovení developeri už potvrdili, že ponúkané byty a domy budú drahšie. Zákonné opatrenia musí ešte schváliť na svojej prvej schôdzi Poslanecká snemovňa, mala by to urobiť v stredu.

„Od januára 2014 budú od DPH oslobodené len tie pozemky, na ktorých nie je zriadená stavba spojená so zemou pevným základom alebo inžinierska sieť a na ktorých zároveň nemôže byť vykonaná stavba podľa stavebného povolenia alebo na základe udelenia súhlasu s uskutočnením ohlásenej stavby. Ostatné pozemky budú od Nového roka predmetom dane z pridanej hodnoty,“ povedal Michal Ševčík z advokátskej kancelárie Vilímková, Dudák & Partners a doplnil, že od DPH budú oslobodené až po piatich rokoch od vydania prvého kolaudačného súhlasu.

„Ak naozaj dôjde k navýšeniu DPH u pozemkov zo súčasných nula na 21 percent, určite sa to na cenách nových bytov prejaví zdražením. Byty ale nezdražejú o celých 21 percent, zvýšenie cien bude pomerne zodpovedať cene pozemkov,“ reagoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Ekospolu Evžen Korec a dodal, že cena pozemku predstavuje zhruba 15 až 30 percent celkovej ceny bytu.

Ešte výraznejší vplyv bude mať podľa finančného riaditeľa developerskej skupiny Finep Štěpána Havlasa zmena v platení DPH u rodinných domov či stavebných pozemkov.

„V segmente predaja nových rodinných domov či predaja samostatných stavebných parciel klientom budeme mať zavedenie DPH k pozemkom úplne zásadný vplyv na cenu. V tomto segmente je možné očakávať, že by toto mohlo byť významným faktorom nárastu predajov do konca tohto roka,“ vyhlásil Havlas.

Zmena súvisí s novým občianskym zákonníkom, pre ktorý prijal Senát 9. októbra zákonné opatrenie meniace zákon o dani z nehnuteľností. Keď zákonné opatrenie Snemovňa schváli, bude táto úprava platiť od 1. januára 2014. Šéf najsilnejšej parlamentnej strany ČSSD Bohuslav Sobotka pritom už vyhlásil, že všetky zákonné opatrenia budú schválené.

Korec z Ekospolu kritizuje, že sa takto dôležité zmeny opäť schvaľujú až na poslednú chvíľu.

„Považujem za absolútne nezodpovedné schvaľovanie pripravovaných zákonov navrhnutých s platnosťou od 1. 1. 2014 prakticky na konci roka 2013. V tomto prípade by som Českú republiku označil za legislatívne Kocúrkovo,“ povedal Korec. Podľa neho už registrujú „masívnu vlnu“ platieb vopred od klientov, ktorí sa tým chcú vyhnúť navýšeniu ceny.

„DPH je totiž splatná v momente vykonanie platby. Klienti sa preto snažia zaplatiť svoj ​​byt do konca roka. Najmä tí , ktorí majú napríklad už dojednané hypotéky na presné sumy,“ doplnil Korec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #byt