V Prahe skolaudovali najvyšší bytový dom v Česku, vyšplhal sa na 93,6 m

V Prahe skolaudovali bytový dom Rezidencia Eliška. Má 93,6 metra a je najvyššou čisto bytovou budovou v Česku.

31.12.2013 22:55
Rezidencia Eliška, Praha Foto:
Rezidencia Eliška v pražských Vysočanoch - vizualizácia
debata (3)

Investor, realitná a aukčná agentúra Gaudí, o tom informoval na webových stránkach stavby. Úplne prejazdná je aj najdrahšia česká cyklotrasa, ktorá vedie tesne vedľa recepcie.

„Kolaudačné prehliadky stavby bytového domu Rezidencia Eliška prebehli úspešne a dňa 9. 12. 2013 bol Odborom výstavby Úradu mestskej časti Praha 9 vydaný kolaudačný súhlas s užívaním objektu,“ píše investor na webe.

Rezidencie na križovatke ulíc Freyova a Ocelářská má 25 nadzemných poschodí. Jej nezvyčajná výška je okrem iného výsledkom rokovaní s mestskou časťou Praha 9, ktorá chcela v tomto území vytvoriť výškovú dominantu. Mala by sa tým opticky kompenzovať rozľahlosť neďalekej O2 arény.

Z 282 bytov ostáva v ponuke posledných deväť vrátane najluxusnejšieho penthousu s podlahovou plochou viac ako 300 metrov štvorcových a s niekoľkými terasami s celkovou rozlohou 80 metrov štvorcových v najvyššom 25. poschodí.

Stavba sa začala v októbri 2011. Súčasťou domu bude parkovisko pre 130 áut, 99 garáží v suteréne, fitnes centrum, kaviareň, nonstop recepcia a ďalšie služby vrátane napríklad kaderníctva. Bytový dom postavila spoločnosť Metrostav.

Investor lákal záujemcov o byt aj na cyklotrasu, ktorá vedie v tesnom susedstve recepcie. Tá je neslávne známa ako najdrahšia stavba svojho druhu v ČR. Necelých 3,5 kilometra totiž vyšlo na viac ako 140 miliónov korún. Magistrát vysokú cenu zdôvodňoval technickou náročnosťou stavby a nutnosťou vybudovať štyri nové mosty.

Hoci stavba cyklotrasy sa začala už v roku 2008 a skončila sa v roku 2010, cyklistom neslúžila v celej dĺžke príliš dlho. Časť totiž prechádza cez súkromný pozemok investora Rezidencia Eliška, ktorý túto zhruba paťdesiatmetrovú časť počas stavby bytového domu v súlade s dohodou s magistrátom opäť zahradil z dôvodu bezpečnosti. Cyklisti a korčuliari preto museli za novým mostom zliezť po provizórnom schodisku, prejsť niekoľko desiatok metrov a po iných schodoch sa opäť dostať na cyklotrasu. To už nemusia, cyklotrasa je už niekoľko dní opäť prejazdná aj okolo bytového domu.

Absolútny výškový rekord medzi českými budovami drží od tohtoročného apríla brnenský AZ Tower vysoký 111 metrov. O dva metre prekonal dovtedy najvyššiu kancelársku budovu City Tower na pražskom Pankráci. V budúcnosti by mal Rezidenciu Eliška prekonať aj bytový dom Epoque Pankrác investora PSJ Invest, ktorý koncom novembra získal územné rozhodnutie. Tridsaťposchodový dom so 140 bytmi by mal vyrásť až do výšky 104 metrov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Praha #byt