V minulom roku sa v Bratislave predalo 2 445 nových bytov

V roku 2013 sa v Bratislave predalo celkovo 2 445 bytov. Takmer 50 % z nich tvorili byty v nových projektoch, ktoré sa v minulom roku ešte len dostali do ponuky.

16.01.2014 13:35
debata (7)

Informoval o tom analytik spoločnosti Lexxus Michal Zajíček. „Z pohľadu ceny, možno rok 2013 označiť za stabilný. Počas posledného kvartálu, až na pár výnimiek, k úprave cien nedochádzalo,“ uviedol ďalej Zajíček. Oproti tretiemu kvartálu priemerná cena voľných bytov v bratislavských rezidenčných projektoch mierne klesla, na 2 139 eur za meter štvorcový s daňou z pridanej hodnoty. Pokles si Zajíček vysvetľuje tým, že developeri sa snažia zaujať nižšími uvádzacími cenami nových bytov.

„Viac ako polročný pokles priemernej ceny predaných bytov možno odôvodniť orientáciou kupujúcich v prvom rade na nižšiu konečnú cenu bytov,“ dodal.

Podľa údajov spoločnosti Lexxus, ponuka nových bytov v roku 2013 vzrástla v medziročnom porovnaní o viac ako 30 %. Ku koncu minulého roka si mohli kupujúci vyberať z ponuky 111 projektov s 2 752 voľnými bytmi. Najvyšší, 40-percentný podiel tvorili dvojizbové byty a 33-percentné zastúpenie mali trojizbové byty.

Na sekundárnom trhu si predávajúci v poslednom kvartáli pýtali za svoje nehnuteľnosti viac ako pred štvrťrokom. Priemerná ponuková cena bytov na sekundárnom trhu sa pohybuje na úrovni 1 841 eur za meter štvorcový. Rast cien si analytická spoločnosť vysvetľuje ako reakciu predávajúcich na oživenie rezidenčného trhu v oblasti novostavieb. Dopyt na sekundárnom trhu sa v poslednom kvartáli roku 2013 orientoval prevažne na byty, menej na rodinné domy a pozemky. Tento trend vníma Zajíček ako dlhodobý, a spôsobuje ho predovšetkým bohatšia ponuka bytov oproti rodinným domom či pozemkom.

Spoločnosť Lexxus, a.s. pôsobí na trhu rezidenčných nehnuteľností od roku 2005, je predajcom projektov III Veže (TRICORP Development), Slnečnice (CRESCO Group), Jantár Jarovce (Realkapital Partners), Uptown Koliba (Soravia Group), Forest Park (CRESCO Forest Park) a ďalších.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #byty #nehnuteľnosť