Ceny bývania na Slovensku klesajú, za 4 roky o 82 eur za m2

Priemerné ceny nehnuteľností na bývanie sa v štvrtom kvartáli 2013 znížili o 5 eur na hodnotu 1 215 eur za meter štvorcový.

04.02.2014 10:22
debata

V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 2,6 %. Vyplýva to z výpočtov Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá vychádza z údajov Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS). „Za štyri roky sa znížila priemerná cena bývania len o 82 eur za meter štvorcový. Medzištvrťročné aj medziročné zmeny oscilovali okolo nulovej hodnoty, čo je znakom už dlhšej stagnácie slovenského trhu s bývaním,“ konštatovala národná banka v komentári.

K aktuálnemu miernemu medzikvartálnemu zníženiu priemerných cien bývania prispelo podľa NBS relatívne v rovnakej miere zníženie priemerných cien domov, ako aj zníženie priemerných cien bytov. V rámci bytov nastalo zníženie cien takmer všetkých typov bytov okrem štvorizbových. Najvýraznejšie sa znížili priemerné ceny päťizbových bytov, a to o 36 eur za meter štvorcový, a priemerné ceny jednoizbových bytov o 19 eur za meter štvorcový.

V rámci rodinných domov sa znížili priemerné ceny rodinných domov o 5 eur za meter štvorcový. Na druhej strane priemerné ceny priestranných rodinných víl vzrástli o 11 eur za meter štvorcový.

„Ceny jednoizbových bytov sú v porovnaní s ostatnými typmi bytov najvýraznejšie pod ich maximálnou úrovňou, ktorú dosiahli v čase realitného boomu,“ uviedla NBS. Priemerné ceny päťizbových bytov sú podľa nej aktuálne o 183 eur za meter štvorcový nižšie v porovnaní s ich najvyššou hodnotou v období realitného boomu. V rámci rodinných domov sa výraznejšie znížili priemerné ceny štandardných domov, kým aktuálne priemerné ceny priestrannejších víl sú vyššie ako v druhom štvrťroku 2008 o vyše 9 %.

Takmer vo všetkých slovenských krajoch nastalo v poslednom štvrťroku 2013 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zníženie priemerných cien nehnuteľností na bývanie. Výnimkou sú len Žilinský kraj a Trenčiansky kraj, kde zostali priemerné ceny bývania nezmenené. Najviac sa znížili priemerné ceny domov a bytov už druhý štvrťrok po sebe v Košickom kraji, a to o 22 eur za meter štvorcový. Aktuálne priemerné ceny bývania v Bratislavskom kraji (1 648 eur za meter štvorcový), sú podľa NBS takmer trojnásobne vyššie ako v Nitrianskom kraji, v ktorom sú dlhodobo priemerné ceny bývania na Slovensku najnižšie, a to 578 eur za meter štvorcový.

Pozitívne signály z globálnych trhov a mierne rastúci trend indikátora ekonomického sentimentu sú podľa národnej banky dôvodmi k opatrnému zlepšeniu vyhliadok makroekonomického vývoja v podmienkach Slovenska, od čoho možno odvinúť aj očakávania na realitnom trhu. „Mierne povzbudzujúco pôsobí relatívna stabilizácia na trhu práce s náznakmi mierneho oživenia tvorby pracovných miest na konci roku 2013,“ konštatovala NBS. Pokračovanie takého vývoja by mohlo podľa národnej banky v najbližších štvrťrokoch pozitívne ovplyvniť aj aktivity na trhu s bývaním. Priemerné ceny domov a bytov by sa však v najbližšom štvrťroku výraznejšie meniť nemali.

debata chyba
Viac na túto tému: #realitný trh