Ceny bytov a domov sú mierne nižšie

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie sa na Slovensku po jej miernom zvýšení na začiatku tohto roka v druhom kvartáli znížila o 10 eur za meter štvorcový na 1 211 eur. Informovala o tom Národná banka Slovenska.

05.08.2014 13:08
debata

Znamená to medzikvartálny pokles o 0,8 % a v medziročnom porovnaní je to zníženie o 1,5 %. Zníženie priemernej ceny bývania je podľa centrálnej banky výsledkom zníženia priemernej ceny domov, nakoľko priemerná cena bytov stagnovala.

Priemerná cena bývania sa v druhom kvartáli tohto roka pohybovala na úrovni z prvej polovice roku 2007 a bola v porovnaní s vrcholom realitného boomu v druhom štvrťroku 2008 nižšia o 338 eur za meter. To predstavuje pokles o 21,8 %. Zhruba do polovice roka 2010 bola na trhu podľa národnej banky značná volatilita vo vývoji cien, no v posledných štyroch rokoch sa menila cena bývania už len minimálne. Tendenciou bolo skôr jej postupné mierne znižovanie.

Ceny jednotlivých typov bytov sa vyvíjali rozdielne. Priemerné ponukové ceny bytov sa pohybovali v rozpätí od 1 221 eur za meter v trojizbovom byte po 1 405 eur za meter v päťizbovom byte. Ako skonštatovala centrálna banka, výraznejšie sa utlmuje dopyt po rodinných domoch na vidieku než po cenovo porovnateľných a niekedy aj drahších mestských bytoch.

Celkovo k aktivitám na trhu s bývaním pozitívne podľa národnej banky prispieva naďalej znižujúca sa priemerná úroková sadzba na všetky druhy úverov na bývanie. Ako skonštatoval analytik ČSOB Marek Gábriš, priemerné mzdy sa v druhom kvartáli pravdepodobne zvýšia, čo v kombinácii s aktuálnym miernym poklesom cien ako aj rekordne nízkymi úrokovými sadzbami zlepšuje dostupnosť bývania. Na výraznejšiu podporu realitného trhu by však podľa neho bola potrebná ešte hlbšia stabilizácia trhu práce.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dom #byt