Realitné kancelárie chcú zlepšiť svoju povesť

Na Slovensku nie sú definované štandardy, ktoré by mal každý pri obchode s realitami dodržiavať. Zhodli sa na tom účastníci minulotýždňovej konferencie, ktorú zorganizovala Národná asociácia realitných kancelárií (NARKS).

08.12.2014 12:30
debata

Ako uviedol šéf realitnej siete Directreal Marian Paták, neexistuje akýsi manuál či etický kódex, ktorým by sa mala riadiť každá realitná kancelária bez výnimiek. „A to je chyba. Klienti, ktorí sa stretnú u každej realitky s iným prístupom sú zmätení. Nemajú v maklérov dostatočnú dôveru, pretože nevedia posúdiť, či ten alebo onen postup sú správne,“ vysvetlil Paták.

Zástupcovia realitných maklérov sa podľa Patáka zhodli na tom, že treba zapracovať na legislatíve, definovaní štandardov na trhu a zabezpečiť školenia maklérov, aby mali podnikanie v tejto oblasti vštepované od začiatku ich činnosti.

NARKS, Realitná únia a ďalšie organizácie zastrešujúce realitné kancelárie dospeli k všeobecnej zhode, a to zjednoteniu sa. „Jednoznačným riešením je spoločne pracovať na zlepšení podmienok a ich revitalizácii. Bez ohľadu na konkurenciu sme pochopili, že musíme medzi sebou spolupracovať, pretože iba tak môžeme skvalitniť realitný trh a vyselektovať také kancelárie či maklérov, ktorí túto prácu nerobia dostatočne transparentne a kvalifikovane. V očiach klientov potom kazia meno všetkých "realiťákov“ bez rozdielu. A to treba zmeniť," doplnil Paták.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dom #byt