Byty prudko dražejú. Kupovať sa oplatí teraz

Kto zvažuje kúpu bytu, mal by spozornieť. Viacerí ľudia pri pohľade na lacnejúce hypotéky už niekoľko mesiacov, dokonca aj rokov, váhajú, kedy kúpiť byt. Teraz sa ukazuje, že s rozhodnutím by sa mali poponáhľať, lebo zajtra už môže byť neskoro. Začali totiž výrazne dražieť byty.

20.05.2015 05:00
debata (68)

V hlavnom meste išli ceny v niektorých lokalitách hore oproti vlaňajšku až o desať percent. Zároveň sa síce znižujú aj úroky na hypotékach, ale čakanie už nemusí byť také výhodné.

Napríklad ak 3–izbový byt v bratislavskom Ružinove stál vlani 110–tisíc eur, tento rok môže byť cena už 120–tisíc eur. Ak má kupujúci nasporených 10–tisíc eur, splátka 100–tisícovej 30–ročnej hypotéky ho vlani pri priemernom úroku v banke 3,54 percenta vyšla na 451 eur mesačne. Teraz je priemerný úrok na hypotékach 2,62 percenta a splátka potrebného, až 110–tisícového, úveru pri rovnakých vlastných úsporách vyjde pri lacnejšom financovaní na 441 eur mesačne.

zväčšiť
ceny bytov, hypotéka

Očakáva sa však, že zlacňovanie hypoték ustane a, naopak, byty ešte o čosi zdražejú, keďže záujem o kúpu je veľký. Národná banka Slovenska napriek zdraženiu bytov upozorňuje, že kupovať sa ešte oplatí.

„Aktuálne je bývanie stále relatívne najdostupnejšie v celej novodobej ére slovenského trhu s bývaním,“ konštatovala v komentári Národná banka.

Kým ceny domov stagnujú, ceny bytov na celom Slovensku išli za posledný rok hore priemerne o tri percentá. Výraznejšie sa zdražovalo v regiónoch Bratislavy a Košíc. V iných lokalitách môže byť stále prevaha ponuky nad dopytom a ceny zatiaľ hore nejdú.

Kým byty z pohľadu celého Slovenska podľa NBS dražejú už tretí štvrťrok po sebe, myšlienke vlastného bývania stále nahrávajú nízke úrokové sadzby.

„Trh je vo fáze, keď sa snaží po období stagnácie znova nadýchnuť. Úrokové sadzby sú na historicky najnižších úrovniach,“ potvrdzuje analytik ČSOB Marek Gábriš.

Hypotéku na vlastné bývanie možno získať s úrokom už od 1,49 percenta, aj keď prísne podmienky na takýto nízky úrok splní málokto. Hoci sa banky predbiehajú s čo najvýhodnejšou ponukou hypoték, na realitnom trhu tým nepriamo prilievajú olej do ohňa.

„Na jednej strane robia hypotekárne úvery s úrokovou sadzbou aj pod dve percentná bývanie dostupnejším, no práve zvýšený dopyt spôsobuje nárast cien bytov a menšiu ponuku,“ myslí si Alexander Krajňak, majiteľ realitnej kancelárie Re/Max v Bratislave.

Ceny hore tlačia aj stopercentné úvery bánk. Národná banka Slovenska preto začala výrazne obmedzovať bankové pôžičky v hodnote kupovaného bytu. Tento štvrťrok môžu banky stopercentnú hypotéku dať priemerne len jednému zo štyroch svojich klientov. Pomer sa bude aj naďalej sprísňovať a vrchol nastane v januári 2017, keď dostane 100–percentnú hypotéku už len každý desiaty bankový klient.

Ak by prišlo k úplnému zrušeniu stopercentných hypoték, na trhu by mohla vypuknúť panika. „Akonáhle Národná banka Slovenska ohlási, že plánuje zrušenie stopercentných úverov, automaticky to spustí lavínu kúpychtivých záujemcov, ktorí sa budú snažiť ešte na poslednú chvíľu zužitkovať stopercentné financovanie bankou. Je to, samozrejme, logické, lebo kupujúci často nemajú dostatok vlastných voľných finančných zdrojov, ktorými by kúpu financovali popri bankovom úvere,“ objasňuje Krajňak.

Roman Špalda zo spoločnosti Arthur nepovažuje likvidáciu stopercentnej podpory za významné obmedzenie v obchode. „Banky ho už vykrývajú inými úverovými produktmi. Súčasné ponúkané podmienky pri hypotekárnych úveroch sú naďalej na najnižšej a najvýhodnejšej úrovni v histórii.“

Z pochopiteľného dôvodu preto ceny nehnuteľností na začiatku roka mierne stúpli. Zdražovanie sa najviac prejavilo pri malých bytoch, o ktoré je stále najväčší záujem.

„Najžiadanejšie sú dvojizbové a trojizbové byty. Nárast ceny možno v budúcnosti očakávať hlavne v centre Bratislavy a jej okolí, pokojne aj v Petržalke, najmä v okolí Einsteinovej ulice, pre jej dobrú dopravnú dostupnosť,“ hodnotí bratislavský rezidenčný trh Michal Zajíček zo spoločnosti Lexxus.

S analytikom súhlasí aj Roman Špalda z realitného centra Arthur. Silný dopyt a nedostatočná ponuka spôsobili, že trojizbové byty v Petržalke zdraželi priemerne od päť do sedem percent.

Prudšie zvýšenie cien možno badať aj pri iných nehnuteľnostiach. Ako príklad Špalda uvádza vývoj cien garsónky v Petržalke, kde priemerná cena od konca roku 2013 vzrástla až o 15 percent. Lokálne výkyvy by však podľa neho mohli vyrovnať predaje novostavieb, ktoré sa spustia v blízkom čase.

Najrýchlejšie na cene stúpajú dvojizbové byty. V porovnaní s rokom 2013 ich priemerná cena vzrástla o 36 eur za štvorcový meter. Hlbšie do vrecka musia ľudia siahnuť aj teraz, pričom za jeden štvorcový meter zaplatia už 1 377 eur. Oproti vlaňajšku je to tak o 22 eur viac. Najdrahšie vychádzajú jednoizbové a veľkometrážne byty.

Drahšie byty netrápia len nájomníkov, ktorí sa chcú usadiť v hlavnom meste. S vyššími vstupnými nákladmi sa musia popasovať tiež ľudia v Trnave, Trenčíne a v Košiciach. Kým na konci minulého roka vás štvorcový meter v Trnave vyšiel na 823 eur, v súčasnosti je to o šesť eur viac. O deväť eur navyše si priplatíte aj v Trenčíne, čo znamená jednotkovú cenu 635 eur. Skok sa udial aj na realitnom trhu v Košickom kraji, kde priemerná cena za štvorcový meter vyjde už 941 eur. Ešte na konci minulého roka to bolo 925 eur. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska.

Ceny smerom nahor sa vyšplhali aj v ostatných častiach východného Slovenska. Tvrdí to Peter Kollár z prešovskej pobočky spoločnosti Re/ Max, ktorý registruje rast do výšky tri až päť percent. Zároveň zdôrazňuje, že konečnú hodnotu nehnuteľnosti určuje hlavne cieľová skupina, pre ktorú sa realizuje konkrétny projekt. Momentálne je v Prešove v kurze výstavba bytoviek pre ľudí s vyšším príjmom. „Pri takýchto stavbách predávame štvorcový meter za 1 350 eur,“ hovorí Kollár. Naopak, ceny v 1. štvrťroku tohto roka padali v žilinskom regióne. Medziročný pokles predstavuje až 26 eur za štvorcový meter. V porovnaní s rokom 2013 ste mohli ušetriť aj na bývaní v Trenčianskom a Prešovskom kraji, v prepočte 16 eur za jeden štvorcový meter v oboch oblastiach.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #bývanie #byt #hypotéka