Slováci len zriedkavo menia svoje bývanie

Väčšina populácie rieši otázku bývania maximálne raz či dvakrát v živote, a to zvyčajne v čase, keď sa osamostatňujú alebo si zakladajú rodinu.

20.07.2015 14:33
debata (9)

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý pre Prvú stavebnú sporiteľňu uskutočnila Agentúra sociálnych analýz. Pri otázke, koľkokrát v doterajšom živote ste vy alebo vaša rodina riešili otázku bývania, 30 % všetkých respondentov vo veku od 18 do 65 rokov, ktorí sa zapojili do prieskumu, uviedlo, že od detstva bývajú stále v tom istom. Jeden či dvakrát sa sťahovalo alebo svoje bývanie prestavovalo 46 % opýtaných Slovákov. Viac ako dvakrát sa sťahovalo iba 19 % opýtaných.

Frekvencia sťahovania či iných zásadných zmien v bývaní narastá priamo úmerne s veľkosťou sídla. Najvyššie percento respondentov, ktorí uviedli, že menili svoje bývanie viac ako dvakrát pochádza zo sídiel nad 100-tisíc obyvateľov. Pomerne citeľné rozdiely je možné pozorovať aj pri porovnaní výsledkov v jednotlivých regiónoch. Najmenej menia svoje bývanie obyvatelia Žilinského kraja, kde 38 % ľudí od detstva býva v tom istom dome alebo byte. Najviac sa sťahujú a prestavujú svoje byty ľudia v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde sa aspoň raz sťahovalo vyše 70 % ľudí.

Frekvencia sťahovania narastá aj v súvislosti so vzdelaním. Zatiaľ čo spomedzi respondentov so základným vzdelaním sa nikdy nesťahovalo 44,2 % ľudí, medzi vysokoškolsky vzdelanými bolo takých 13,5 %. Aspoň raz v živote sa sťahovalo takmer 80 % vysokoškolákov. Až 27 % z nich sa sťahovalo viac ako dvakrát.

Prieskum pre Prvú stavebnú sporiteľňu uskutočnila v lete minulého roka Agentúra sociálnych analýz. Išlo o reprezentatívnu vzorku 1 200 respondentov vo veku od 18 do 65 rokov. Formu výskumu tvorili osobné rozhovory.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt