V Prahe je o byty záujem, vypredávajú sa aj ležiaky

Pretrvávajúci záujem ľudí o nové byty v Prahe pomáha aj developerom, o ktorých byty predtým nebol príliš veľký záujem.

20.09.2015 19:57
debata

Počet zle predajných bytov tak postupne klesá až na polovicu, vyplýva zo štatistík najväčších developerských spoločností. Dôvodom nepredajnosti týchto bytov môže byť tak vyššia cena, ako aj napríklad nevhodné dispozície bytu alebo zlý celý projekt.

Väčšina developerov sa zhoduje, že zle predajný byt (tzv. ležiak) je byt, ktorý sa nedarí predať viac ako dva roky od kolaudácie. Takýchto bytov eviduje Trigema v hlavnom meste okolo 500, predtým sa však počet bytov nepredaných dlhšie ako 24 mesiacov pohyboval okolo tisíc.

„V čase po ekonomickej kríze bolo ležiakov omnoho viac ako teraz. Ich počet dosahoval až dve tisícky. Dôvodom bolo to, že sa v čase realitného boomu stavali projekty, ktoré mali za cieľ iba zhodnotiť investované peniaze, bez toho aby sa kládol dôraz na kvalitu a ďalšie služby,“ podotkol hovorca Trigema Radek Polák.

V posledných rokoch sa ale podľa neho stavali menšie projekty, ktorých mali byty premyslené dispozície. „V období krízy si dovolil stavať iba skutočný developer, ktorý nad projektmi premýšľal. Nebol priestor pre jednorazové developerské projekty menších subjektov, ktoré za tým videli len krátkodobý zisk,“ dodal Polák.

Odlišnú metodiku používa Ekospol, ktorý za takzvaný ležiak považuje taký byt, ktorý developer nepredá pred jeho dokončením. Aj tých ale ubúda. „K 30. júnu tohto roka ich bolo celkovo 1065. Na konci minulého roka sme ich evidovali 1447, čo znamená, že počas prvých šiestich mesiacov developeri vypredali zo svojich ponúk spolu 382 ležiakov,“ informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Ekospolu Evžen Korec a dodal, že svoj vrchol dosiahol počet ležiakov v Prahe v polovici roka 2013, keď developeri mali v ponuke celkovo 2043 voľných dokončených bytov.

Developeri sa však zhodnú, že najviac nepredajných bytov sa nachádza vo veľkých projektoch s viac ako 50 bytmi. „Ležáky sú hriechy minulosti. Z doby, keď tu bol boom. Developer kúpil drahý pozemok a drahé stavebné práce, kalkuloval s inými cenami. Lenže potom prišiel ich výrazný prepad a teraz sa nachádza v úplne inej cenovej realite,“ poznamenal pred časom predseda predstavenstva Trigema Marcel Soural.

Trigema upozorňuje na to, že by sa táto situácia mohla zase vrátiť. „V túto dobu sa opäť začínajú na trhu objavovať projekty, ktoré majú charakter čistého zhodnotenia investícií. Čas ešte len ukáže, či sa takéto projekty premenia na kompletne vypredané budovy, alebo skôr na zásobu ležiakov,“ upozornil Polák zo spoločnosti Trigema.

Tento rok je pre developerov zatiaľ rekordný. Podľa spoločnej štatistiky spoločností Ekospol, Skanska Reality a Trigema sa predalo v Prahe v prvom polroku 3550 nových bytov, medziročne o štvrtinu viac. Na konci polroka mali developeri v ponuke ďalších 7000 nových bytov pripravených na predaj, ich celková hodnota podľa odhadov spoločnosti Trigema presahuje 32 miliárd korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #byty #Česko #Praha