Nové byty budú drahšie, hovoria českí developeri

Ceny nových bytov v Česku podľa developerov v budúcom roku vzrastú priemerne o 6,6 percenta, v roku 2017 zdražejú o ďalších 4,9 percenta. Zlacňovať sa nechystá nikto.

01.10.2015 08:38
debata

Vyplýva to z najnovšej štúdie českých developerských spoločností spracovanej spoločnosťami CEC Research a KPMG Česká republika.

„V budúcom roku by sa mohli ceny vyšplhať v priemere o 6,6 percenta. Rast predpokladá deväť firiem z desiatich (87 percent). Ďalšie zdražovanie je pripravené na rok 2017, a to v priemere o 4,9 percenta. Potvrdilo to 77 percent spoločností,“ priblížil výsledky prieskumu riaditeľ analytickej spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek.

O tom, že by mohli ceny bytov a domov klesať, nie je podľa Vacka presvedčený vôbec nikto. „Trinásť percent, respektíve 23 percent riaditeľov spoločností, nemá ešte svoju cenovú stratégiu definitívne rozhodnutú,“ dodal Vacek.

Hlavným dôvodom nárastu cien bytov bude podľa developerov rast nákladov výstavby, teda rast cien stavebných prác. Toto zvýšenie cien už zaznamenalo 64 percent firiem a pre budúce roky (2016 a 2017) s ďalším rastom počíta až 85 percent všetkých rezidenčných developerov. Ceny by mali rásť až o päť percent. Vplyv na rast ceny má aj rastúci dopyt po nových bytoch, najmä v Prahe, kde by predaje nových bytov mohli prekročiť hranicu 7000 bytov.

„V zásade sa snažíme držať toho, aby sa ceny našich bytov pohybovali v strednom segmente, teda v rozmedzí od 50 až 60 tisíc korún za meter štvorcový. Prípadné zvýšenie cien plánujeme, len ak sa budú zvyšovať ceny stavebných prác a pozemkov,“ povedal predseda predstavenstva Trigema Marcel Soural.

Podľa Českého štatistického úradu vzrástli trhové ceny nových bytov v Prahe v druhom štvrťroku medziročne o 5,5 percenta, čo je najväčší medziročný rast od prvého štvrťroku 2009. ČSÚ vychádza zo skutočných predajných cien skolaudovaných nehnuteľností. Úrad využíva dáta od ministerstva financií, ktoré zhromažďuje údaje od finančných úradov na základe daňových priznaní k dani z prevodu nehnuteľnosti. Ide tak o reálne, skutočne zaplatené ceny.

Svoje údaje zverejňujú tiež tri z piatich najväčších developerských spoločností Ekospol, Skanska Reality a Trigema. Ich dáta ukazujú na nižšie zdraženie. Podľa Trigemy vzrástla cena nových bytov v Prahe predaných v druhom štvrťroku o 0,1 percenta na 55 555 Kč za meter štvorcový. Medzikvartálne dokonca klesla o 1,1 percenta. Štatistiku však výrazne ovplyvnil jeden veľký projekt Ekospolu, ktorý od apríla do júna predal v Hostivaři 200 nových bytov. Bez ich započítania by predajná cena nových bytov predaných v druhom štvrťroku vzrástla medziročne o 8,1 percenta na 60 008 korún za meter štvorcový.

Títo developeri však do štatistiky započítavajú aj byty predané na takzvané rezervačné zmluvy, ktoré firmy veľakrát ani nezačali stavať.

Tento rok je pre developerov zatiaľ rekordný, podľa spoločnej štatistiky spoločností Ekospol, Skanska Reality a Trigema predali v Prahe v prvom polroku 3550 nových bytov, medziročne o štvrtinu viac. Na konci polroka mali developeri v ponuke ďalších 7000 nových bytov pripravených na predaj, ich celková hodnota podľa odhadov Trigemy presahuje 32 miliárd korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #byt