Voľné nové byty v Bratislave majú priemernú cenu 2317 eur/m2

V prvom štvrťroku tohto roku bolo v Bratislave 3 370 voľných nových bytov, čo predstavuje medzikvartálny pokles o 2 %.

10.04.2016 19:45
debata (7)

Ako ďalej uviedli analytici zo spoločnosti Bencont Investments, pokles počtu bytov znamená previs dopytu nad ponukou a prináša so sebou rast cien. Tie v prvom kvartáli tohto roku dosiahli za posledné roky rekordnú výšku. Priemerná cena metra štvorcového nového bratislavského bytu je 2 317 eur s DPH, čo predstavuje medzikvartálny rast o 2 % a medziročný o 9 %.

Priemerná absolútna hodnota voľného bratislavského bytu bola 156 tis. eur, no v priemere sú ceny bytov stále nižšie ako v krízových rokoch 2009 až 2011. „Rast priemernej ceny voľných novostavieb spôsobuje aj skutočnosť, že sa vypredávajú lacnejšie byty a v ponuke ostávajú tie drahšie. Ďalším faktorom je rastúca výstavba drahších bytov v lepších lokalitách, kde sú spotrebitelia ochotní za bývanie zaplatiť viac,“ vysvetľujú analytici spoločnosti.

Pokiaľ ide o predaj bytov, v sledovanom kvartáli sa v Bratislave predalo 887 bytov, čo je v medzikvartálnom porovnaní 3-percentný pokles. Najviac bytov sa predalo v Petržalke, ďalej v obvodoch Bratislava II a Bratislava IV. Na druhej strane v mestskej časti Bratislava – Staré Mesto a v Bratislave III bol predaj slabší. Priemerná rozloha predaného bytu bola 62 metrov štvorcových.

Podľa analytikov sa väčšina bytov, ktoré pribudnú do ponuky, vypredá v priebehu dvoch rokov a medzi voľnými bytmi tak ostávajú len predražené alebo horšie situované byty. To vedie k tomu, že developeri dávajú do ponuky aj byty jeden alebo jeden a pol roka pred ich dostavaním. Analytici si tiež myslia, že pri momentálnych úrokových sadzbách sú teraz ideálne trhové podmienky. „V roku 2016 neočakávame výrazný rast predaja bytov. Skôr je pravdepodobné, že predaj ešte mierne klesne a ustáli sa na úrovni okolo 800 bytov,“ myslia si analytici. V nasledujúcich mesiacoch sa tiež dá očakávať rast cien.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #byt