V Maďarsku raketovo vystrelili ceny nehnuteľností

Tempo rastu cien obytných nehnuteľností v Maďarsku je výrazne rýchlejšie oproti susedným krajinám.

02.05.2016 18:24
debata (3)

Informovala o tom v pondelok centrálna banka krajiny, podľa ktorej tento dynamický rast nie je neúmerný. Ceny nehnuteľností na bývanie v Maďarsku v období od januára 2014 do septembra 2015 vzrástli o 21 %. V rovnakom období ceny obytných nehnuteľnosti na Slovensku stúpli o 7,2 %, v Českej republike o 6,9 % a v Poľsku sa zvýšili o 3,1 %.

Maďarská centrálna banka rýchle tempo rastu cien obytných nehnuteľností vysvetlila tým, že počas globálnej finančnej krízy v roku 2008 ich ceny v Maďarsku klesli prudšie ako v okolitých štátoch v strednej Európe.

„Celkovo hodnotíme uzdravenie na trhu obytných nehnuteľností ako priaznivé. Dynamický rast cien nehnuteľností a nárast objemu nových úverov na bývanie nie sú považované za neprimerané, teda súčasná úroveň rizika je nízka,“ oznámila centrálna banka. Zároveň však upozornila, že vývoj na trhu obytných nehnuteľností musí byť vzhľadom na značný nárast dopytu a vonkajšie faktory stále pozorne monitorovaný.

Ceny nehnuteľností na bývanie sa podľa šéfa maďarskej centrálnej banky Barnabása Virága za posledný jeden a pol roka priblížili k dlhodobému priemeru, pričom stále existuje priestor na ich nárast. „Maďarský trh obytných nehnuteľností nie je prehriaty,“ povedal Virág. „Myslíme si, že v nasledujúcich rokoch ceny nebudú rásť veľmi rýchlym tempom… ale trend bude rastový,“ dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Maďarsko #nehnuteľnosť