Jaguar otriasol realitným trhom v Nitre

Oznámenie príchodu britskej automobilky Jaguar Land Rover výrazne otriaslo realitným trhom v nitrianskom regióne.

23.05.2016 12:00
debata (5)

Od ohlásenia investície vzrástli ceny nehnuteľností v okolí Nitry priemerne o 20 percent. Portál topreality.sk dokonca upozornil na prípady niektorých garsónok, ktoré zdraželi za rok až o 58 percent. Atraktívna lokalita láka do kraja aj záujemcov, ktorí kupujú byty s cieľom ďalšieho prenájmu.

V závode, ktorý má byť postavený do roka 2018, má spolu pracovať takmer 3-tisíc ľudí. Celkovo aj s dodávateľmi a vyvolanými pracovnými pozíciami v iných sektoroch vytvorí investícia takmer 15-tisíc pracovných miest. Priemerná mzda vo fabrike má podľa očakávaní Jaguara dosiahnuť 1¤225 eur mesačne v hrubom. Už teraz sa pritom prihlásilo asi 25-tisíc záujemcov o prácu. Len minulý týždeň denník Pravda informoval o tom, že spolu s Jaguarom mieri do Nitry ďalší investor. Ide o nadnárodnú spoločnosť, ktorá plánuje na Slovensku preinvestovať viac ako 100 miliónov eur a zamestnať najmenej 1 200 ľudí.

„V Nitre stále vnímame veľký nepomer medzi ponukou a dopytom. Ponuka je obmedzená a nezvyšuje sa ani počet bytov, ktoré sú na predaj. Dopyt zároveň stále stúpa a ceny bytov vzrástli od septembra 2015 približne o 20 percent,“ potvrdil Rudolf Pauke, spolumajiteľ kancelárie RE/MAX Family v Nitre.

Pohyb cien konkrétnych bytov v Nitre (v eurách)
  transakcia 2015 2016 rozdiel
garsónka predaj 34 754 54 984 +58 %
  prenájom 209 262 +25 %
1-izb. byt predaj 46 185 54 751 +18 %
  prenájom 338 336 –1 %
2-izb. byt predaj 62 149 75 563 +22 %
  prenájom 447 510 +14 %
3-izb. byt predaj 71 929 87 201 +21 %
  prenájom 516 579 +12 %
4-izb. byt predaj 85 939 114 371 +33 %
  prenájom 792 825 +4 %
Zdroj: TOPREALITY.SK

Garsónky idú na dračku

Ceny nehnuteľností šli najviac hore pri garsónkach a dvojizbových bytoch. Nízke úrokové sadzby bánk motivujú kupujúcich k investičným nákupom s cieľom prenajímania nehnuteľnosti. Zatiaľ čo dvojizbový byt stál pred rokom v Nitre priemerne 62-tisíc eur, dnes stojí rovnaký byt 75-tisíc eur. Nárast cien nehnuteľností je najviac citeľný najmä pri menších bytoch. Podľa štatistík sa cena garsónky v Nitre medziročne zvýšila z priemerných 34-tisíc eur na 54-tisíc eur. Uvádza to realitný portál topreality.sk. „Zaznamenali sme rast záujmu o nielen o predaj, ale aj o prenájom bytov v Nitre a okolí. Predpokladáme ďalší nárast cien počas tohto roka,“ konštatoval Marek Grajcarík z portálu topreality.sk.

Ako však spresnil Pauke, skutočná cena garsónok, za ktorú sa predávajú, sa môže od štatistík líšiť. Nedostatočná ponuka v kombinácii s vysokým dopytom má za následok, že kupujúci sú pri podpise zmluvy ochotní aj prihadzovať. „V ojedinelých prípadoch sa stáva, že ľudia docenia nehnuteľnosť viac, ako je jej skutočná hodnota. Ceny garsónok sa momentálne pohybujú v rozmedzí od 40– do 55-tisíc eur,“ pokračoval Pauke.

Ceny nehnuteľností v eurozóne vlani medziročne vzrástli o 1,8 percenta. Na Slovensku bolo zdražovanie bytov a domov rýchlejšie ako európsky priemer, čím sme sa zaradili do prvej desiatky krajín EÚ s najrýchlejším cenovým rastom nehnuteľností. Ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku vlani podľa Eurostatu vzrástli o 5,4 percenta. S rastúcou cenou však ľuďom stúpli aj priemerné mesačné zárobky. „Aj počas tohto roka bude trh s nehnuteľnosťami u nás ovplyvňovaný hlavne zlepšujúcou sa situáciou na trhu práce, rastúcimi mzdami a pretrvávajúcimi nízkymi úrokovými sadzbami na úveroch na bývanie. Tieto faktory robia nehnuteľnosti pre Slovákov dostupnejšími, čo sa odráža na zvýšenom dopyte. Preto predpokladáme, že ceny nehnuteľností u nás budú tento rok rásť. Žiadne prudké zdražovanie však neočakávame, rast cien nehnuteľností by mal byť mierny a postupný,“ uvádza sa v analýze Poštovej banky.

Aj podľa Národnej banky Slovenska (NBS) ceny bývania v roku 2015 medziročne rástli, ale miernejším tempom, o 0,9 percenta. Nesúlad medzi štatistikami Eurostatu a NBS vyplýva z odlišnej metodiky. Regionálne výkyvy pri cenách bytov a domov sú pritom ešte vyššie. Napríklad v Nitrianskom a Bratislavskom kraji zdraželi medziročne byty priemerne o 10 až 15 percent.

Štatistiky nie sú presné

Jednou z požiadaviek ECB voči národným bankám členských krajín EÚ je poskytovanie štvrťročných údajov o cenách nehnuteľností. NBS vychádza pri výpočtoch priemerných cien z údajov, ktoré má k dispozícii Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Výstupné zostavy o cenách bytov a rodinných domov, získané od NARKS, sa realizujú z inzertných záznamov. Tieto údaje však nie sú presné, keďže asociácia združuje len asi desatinu subjektov, ktoré sa zaoberajú kúpou a predajom nehnuteľností. Vlastnými údajmi disponuje aj Štatistický úrad SR, ktorý výsledky publikuje aj v Eurostate. Kým NBS zohľadňuje pri výpočtoch všetky nehnuteľnosti v ponuke, Štatistický úrad počíta priemernú cenu len zo zrealizovaných transakcií.

„Napriek skutočnosti, že databáza NARKS o cenách nehnuteľností sa vytvára na iný účel, ako sú požiadavky ECB, a nespĺňa ani niektoré štatistické náležitosti výberového súboru, nateraz je jedným z mála dostupných zdrojov údajov, pomocou ktorého je možné získať orientačné informácie o stave a vývoji cien nehnuteľností určených na bývanie v SR,“ píše sa v metodike zisťovania priemerných cien nehnuteľností NBS.

Zdražovanie bytov spôsobujú najmä lacné peniaze v kombinácii s klesajúcimi úrokovými sadzbami. Priemerné úrokové sadzby pri 5-ročnej fixácii úveru na bývanie dosahovali v krízovom roku 2008 v marci úroveň 6,06 percenta. Oproti tomu v marci 2016 si ľudia na vlastné bývanie požičiavali s priemerným úrokom 1,94 percenta. Podľa odborníkov dosiahli rekordne lacné hypotéky svoje historické minimum a ďalej by už klesať nemali.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #Nitra #nehnuteľnosti #Jaguar Land Rover