Rast cien bytov a domov by sa mal spomaliť

Ceny nehnuteľností by mali v roku 2017 naďalej rásť, ale už miernejšie.

01.01.2017 12:41
debata

Ceny starých bytov, ktoré v treťom štvrťroku 2016 výrazne stúpli, by už tak výrazný rast čakať nemal. Vyplýva to z prognózy Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) pre rok 2017.

„V roku 2017 očakávame zníženie dynamiky rastu cien nehnuteľností, predovšetkým starých bytov. Kúpa nehnuteľností na špekulatívny investičný účel už nebude taká zaujímavá ako v minulom roku,“ uviedol prezident NARKS Ján Palenčár, pričom dodal, že až na konci roku 2017 bude možné zhodnotiť, či sú ceny na vrchole.

V treťom štvrťroku 2016 ceny bytov medziročne vzrástli o 9 % a v porovnaní s druhým štvrťrokom o 8,2 %. Priemerná cena bývania na Slovensku sa podľa NARKS pohybovala na úrovni 1 295 eur za meter štvorcový. Podľa NARKS však doterajší vývoj na realitnom trhu nie je alarmujúci. „Ceny nehnuteľností medziročne rastú, avšak nie bezhlavo a ešte ani zďaleka nedosiahli úrovne spred finančnej krízy,“ zhodnotil Palenčár.

NARKS zároveň skonštatovala, že banky v roku 2016 poskytli rekordné objemy hypotekárnych úverov a veľký dopyt po bývaní tlačil na rast cien nehnuteľností. Sprísnenie poskytovania hypoték v roku 2017 bude mať podľa asociácie mierny vplyv na zníženie dopytu, no nie taký, aby ohrozil zdravý medziročný rast cien realít. Žiadateľ už napríklad nedostane hypoúver v plnej výške ceny nehnuteľnosti a prísnejšie majú banky posudzovať aj schopnosť žiadateľov splácať úver, uzavreli zástupcovia realitných kancelárií.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt