Ceny bytov v Bratislave poskočili za rok o desatinu

Koniec uplynulého roka bol pre realitný trh v Bratislave mimoriadne silný. Analytici Bencont Investments zaznamenali v štvrtom štvrťroku minulého roka nárast ponuky, dopytu a takisto aj zvyšovanie cien predaných a voľných novostavieb.

04.01.2017 16:48
debata (10)

"Nová ponuka pritiahla množstvo zákazníkov a počet predaných novostavieb sa dostal na rekordných 1 394. Rekordne vysoké čísla sa ukázali aj pri cenách, ktoré prekonali 2 500 eur za meter štvorcový,“ uviedli analytici.

Ponuka bytov v Bratislave sa dostala na 4 889 bytov. Developeri v posledných troch mesiacoch minulého roka začali s predajom 16 nových projektov. Najväčším projektom sa stal Skypark s 331 bytmi, ktorý zároveň bol aj najpredávanejším. Druhým v poradí s 285 ďalšími bytmi boli Slnečnice. Z hľadiska okresov pribudlo najviac bytov v treťom bratislavskom obvode, ktorý v roku 2016 zažil veľký rozmach nových projektov a s 1661 voľnými bytmi zodpovedá až za 34 % celkovej ponuky v Bratislave.

"Populárna bola naďalej aj Petržalka, kde najmä vďaka projektu Slnečnice ponuka bytov stúpla na 1 094,“ dodali analytici.

Ceny bytov v Bratislave sa koncom vlaňajška medziročne zvýšili o viac ako 10 % na spomínaných 2 500 eur za meter štvorcový. "Za zvyšovaním cien stál, samozrejme, rastúci dopyt no takisto aj presun projektov do lukratívnejších lokalít,“ doplnili analytici.

Veľkosť ponúkaných novostavieb zostala na úrovni tesne pod 64 metrov štvorcových. Priemerná novostavba v Bratislave o veľkosti 63,79 metrov štvorcových tak stála okolo 160 tisíc eur s DPH. Medzi jednotlivými okresmi boli veľmi rozdielne ceny bytov. Zatiaľ čo v Starom meste stál priemerný byt až 227 tisíc eur s DPH, v Petržalke vyšiel na 129 tisíc eur. "Z hľadiska izbovosti najväčší záujem bol o dvojizbové byty, ktoré s predajom 702 jednotiek tvorili vyše 50 % z celkového predaja novostavieb v Bratislave,“ konštatovali analytici, ktorí zaznamenali prepad predaja u jednoizbových by­tov.

Analytici zatiaľ nevidia za rastom cien bytov realitnú bublinu. "Súčasný cenový rast je v poslednom období častokrát prirovnávaný ku vznikajúcej bubline. Takéto tvrdenie však v súčasnosti nemôžeme považovať za pravdivé,“ uviedol hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura. Podľa neho rastúce ceny ponúkaných bytov nie sú spôsobené len zhodnocovaním nehnuteľností, ale aj presunom ponuky do lepších lokalít a zaujímavých projektov.

"Za 21-percentným zvýšením cien bytov v Bratislave za posledné dva roky stojí, samozrejme, vo veľkej miere zhodnotenie nehnuteľností, no za toto isté obdobie rástli nielen ceny, ale aj mzdy obyvateľstva. Skokový nárast cien bytov v Bratislave je prirodzený a prirovnať ho môžeme ku akejsi korekcií cenovej hladiny spôsobenej rastom miezd a zvýšenej kúpyschopnosti,“ uzavrel Jančura.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dom #byt