Ceny bytov stúpli za rok o 5,8 %

Priemerné ceny bytov na Slovensku v poslednom štvrťroku minulého roka opäť rástli. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa priemerné ceny bytov zvýšili o 9 eur za meter štvorcový a dosiahli hodnotu 1 304 eur za meter štvorcový.

01.02.2017 13:47
debata (2)

Ceny bytov sa medziročne zvýšili o 5,8 %.  Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) sa na medziročnom priemernom zvýšení cien bytov podieľal rast cien menších bytov.

Najviac zdraželi jednoizbové byty o takmer 14 % a naopak, najmenej štvorizbové byty, o viac ako 6 %. Ako ďalej NBS podotkla, priemerná cena bytov je stále o päť percent nižšia v porovnaní s jej historickým maximom v roku 2008, zatiaľ čo priemerná cena domov je v porovnaní s rokom 2008 nižšia o viac ako 16 percent.

Dostupnosť bytov sa na konci roka 2016 zhoršovala vo všetkých slovenských regiónoch, okrem Bratislavského a Žilinského kraja. Ceny bytov podľa NBS rástli vo viacerých regiónov rýchlejšie ako príjmy domácností. Z regionálneho pohľadu priemerná cena bývania rástla vo poslednom kvartáli minulého roka vo všetkých slovenských krajoch. Medziročne najvýraznejšie vzrástla priemerná cena bývania v Nitrianskom kraji o 15,9 % a najmenej v Košickom kraji o 2,6 %. V Banskobystrickom kraji napriek miernemu nárastu priemernej ceny bývania  sa ceny bytov medziročne znížili o 1,1 percenta. 

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt