Na predaj bytu je vhodný čas, na kúpu už nie

Jarné akcie bánk opäť prinášajú rekordne nízke úroky na hypotékach. Pre ešte stále aktuálne zúriacu úrokovú vojnu si Slováci na vlastnú strechu nad hlavou môžu požičať za ročný úrok od 1,2 percenta. Radosť z lacného požičania peňazí ľuďom kazia prudko stúpajúce ceny nehnuteľností. Hlavne vo väčších mestách s dostatkom pracovných príležitostí sa opäť začína vytvárať cenová bublina.

13.02.2017 08:00
debata (10)

„Za päť rokov som si našetril približne 30-tisíc eur. No a za ten čas približne o rovnakú sumu vzrástli v našej lokalite ceny štvorizbových bytov. Reálne som tak neušetril vôbec nič a prudký rast cien bytov v podstate úplne zničil moje úspory,“ povedal Erik Blaha. Ten momentálne býva v podnájme v bratislavskej časti Karlova Ves a spolu s priateľkou zvažuje kúpu vlastného bytu. V tejto lokalite sa zhruba pred štyrmi rokmi predávali štvorizbové byty za stotisíc eur. Aktuálne sú najnižšie ceny štvorizbových bytov v tejto lokalite 130-tisíc eur.

„Súčasné nízke úroky tiež nevidím ako výhru, lebo hypotéku budem mať na 20 až 30 rokov a za ten čas určite pôjdu úroky hore. Navyše je veľmi pravdepodobné, že sa to stane v čase, keď budeme mať malé dieťa a určite bude veľmi náročné zvládať vyššie splátky hypoték aj uživiť rodinu,“ dodal Blaha. Tak zvažuje, že napriek úsporám pôjde radšej do kúpy menšieho bytu, ktorý pre menšie mesačné splátky zvládne splácať aj v časoch vyšších úrokov.

zväčšiť
hypotéky, úroky, graf

Súčasná situácia praje hlavne ľuďom predávajúcim byty. „Zdedila som dvojizbový byt v Partizánskom. Plánujem ho predať a podľa realitných kancelárií sa súčasné ceny takýchto bytov pohybujú od 35– do 40-tisíc eur. Ja sama som pritom pred pár rokmi kúpila dvojizbový byt za 28-tisíc eur a súčasný nárast cien ma veľmi potešil,“ povedala Vierka Jankovičová z Partizánskeho.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) vzrástla priemerná cena nehnuteľností len za posledný rok o 5,8 percenta a dosiahla hodnotu 1 304 eur za štvorcový meter.

Najrýchlejšie stúpla cena pri jednoizbových bytoch, ktoré v priebehu jedného roka zdraželi takmer o 14 percent a v ich prípade cena štvorcového metra dosiahla hodnotu 1 747 eur. Naopak, len veľmi mierne, o 1,7 percenta, stúpla medziročne cena rodinných domov a pri tomto type obydlia cena jedného štvorcového metra dosiahla hodnotu 1 068 eur.

Realitná bublina sa postupne nafukuje

Na realitnom trhu začína vznikať realitná bublina, ktorá sa prejavuje razantným nárastom cien 1-izbových bytov a relatívne miernym zdražovaním domov. Pred krízou v priebehu jedného roka cena 1-izbových bytov vzrástla o 40 percent a v rovnakom období cena rodinných domov stúpla „len“ o 19 percent. Problém realitnej bubliny je v tom, že ľudia, ktorí si kúpia byt pred jej prasknutím, prídu zbytočne o veľké peniaze. Napríklad v bratislavskej mestskej časti Ružinov sa pred krízou pred prasknutím realitnej bubliny predávali 1-izbové byty za 90-tisíc eur. Aktuálne sa v tejto časti hlavného mesta dajú 1-izbové byty kúpiť za 70-tisíc eur.

Vznikajúcu realitnú bublinu majú zastaviť viaceré opatrenia zo strany Národnej banky Slovenska. Najnižšie úroky budú od marca tohto roku poskytovať banky hlavne klientom s úsporami vo výške 20 percent z ceny bytu.

„Predpokladáme, že toto opatrenie môže obmedziť prístup k vyšším úverom v pomere k hodnote zabezpečenia pre klientov, ktorí nebudú mať dostatočnú vlastnú finančnú rezervu. To znamená, že klient bude musieť mať našetrený väčší objem prostriedkov alebo si bude vyberať lacnejšiu nehnuteľnosť. Klientom odporúčame, aby sa na finančný záväzok, ako je hypotéka, pripravovali už vopred a aspoň časť financií si nasporili,“ uviedla Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB banky.

Hypotéku vo výške ceny bytu dostanú len najlepšie zarábajúci klienti bánk. „Od 1. marca 2017 bude platiť, že podiel hypoték na 90 – 100 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti nebude môcť byť viac ako jedna desatina z celkových úverov danej banky. Zároveň na 80 – 100 percent hodnoty nehnuteľnosti budú môcť byť poskytnuté najviac štyri z desiatich úverov,“ priblížila Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Najväčšia slovenská banka tvrdí, že už dnes požičiava ľuďom peniaze za podobne prísnych podmienok a nové pravidlá preto pre Slovenskú sporiteľňu nepredstavujú výraznú zmenu.

Polrok lacných úverov a potom mierne zdražovanie

Finančné domy zároveň budú preverovať schopnosť klientov splácať hypotéku aj v prípade stúpnutia úrokov o 2 až 3 percentá. Napríklad mesačná splátka hypotéky vo výške 100-tisíc eur splatnej o 30 rokov je 345 eur za mesiac v prípade ročného úroku vo výške 1,5 percenta. Po stúpnutí úroku na hodnotu 4,5 percenta za rok vzrastie mesačná splátka tej istej hypotéky na 506 eur za mesiac. Súčasné nízke úroky zabezpečuje tlačenie peňazí zo strany Európskej centrálnej banky. Po jeho skončení začnú postupne rásť aj úroky na hypotékach a mierne zdražovanie môže podľa analytikov prísť už v polovici roka 2017.

„Európska centrálna banka sa na svojom decembrovom zasadnutí jasne vyjadrila, že bude pokračovať s programom kvantitatívneho uvoľňovania, teda tlačením peňazí a nákupom štátnych dlhopisov až do konca roku 2017. Znamená to na jednej strane, že krátkodobé sadzby do jedného roku budú na súčasnej úrovni až do konca roku 2017. No na druhej strane, pokiaľ sa inflácia bude vyvíjať v súlade s očakávaniami, to je postupný a pomalý rast, tak dlhodobé sadzby by mali postupne mierne rásť. Preto očakávame, že sadzby na hypotékach budú stagnovať, s možnosťou mierneho nárastu od polovice roka 2017,“ povedal ekonomický analytik Tatra banky Juraj Valachy.

Vklady nezarábajú skoro nič

V súčasnosti priemerné úroky na hypotékach stagnujú a najnižšie úroky môžu ľudia získať vďaka začínajúcim sa jarným akciám finančných domov. Najväčšou nevýhodou rozbehnutého tlačenia peňazí sú nízke úroky na termínovaných vkladoch. Pri uložení peňazí na ročnom termínovanom vklade banky ponúkajú ľuďom zhodnotenie o 0,9 percenta. Pri uložení tisíc eur tak ľudia za rok zarobia 9 eur. Z tejto sumy sa ešte odvedie 19-percentná daň z príjmu a reálny zárobok ľudí je 7,29 eura. Hlavným cieľom realizovaného tlačenia peňazí je donútiť ľudí viac míňať, či už prostredníctvom lacných úverov, alebo investovania vlastných úspor. Následne viac peňazí v ekonomike má naštartovať stále krehký ekonomický rast Európskej únie.

Nízke úroky na vkladoch budú trvať ešte najmenej rok až dva. „Depozitná sterilizačná sadzba ECB ostáva hlboko pod nulou na úrovni mínus 0,4 percenta a v priebehu tohto roka stále ešte neočakávame jej zvýšenie. Zásadnejšie zvýšenie úrokových sadzieb na vkladoch v najbližšom období preto neočakávame,“ uviedol Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

Vyššie výnosy môžu ľudia dosahovať uložením peňazí v podielových fondoch, kde však v prípade nepriaznivého vývoja na finančných trhoch môžu o časť peňazí aj prísť. Naproti tomu vklady v bankách sú chránené až výšky 100-tisíc eur a v prípade krachu finančného domu peniaze ľuďom vyplatí štát.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #hypotéka