Čechom rastú ceny starších bytov, ponuka nových nestačí

Ceny starších bytov v Česku sa naďalej budú približovať cenám novostavieb. Dôvodom je vysoký dopyt a malá ponuka nových bytov pre zdĺhavý povoľovací proces. Vyplýva to zo slov českých developerov. Tento stav podľa nich nie je normálny.

17.02.2017 10:07
debata (9)

Podiel predaja starších bytov na celkových predajoch je až 80 percent, uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Trigema Marcel Soural.

„Priemerná cena nových bytov sa v dôsledku poklesu ich ponuky zvyšuje. To bude mať pravdepodobne vplyv na cenu starších bytov aj tento rok. Výsledkom bude, že sa ceny starších bytov budú čím ďalej tým viac približovať bytom novým,“ dodal.

Podľa hovorcu Finep Davida Jiruška takýto stav nie je normálny, pretože kvalita zástavby z 30. rokov minulého storočia až po rok 2000 nedosahuje kvalít novostavieb a komfort bývania je tu celkom iný. „V Prahe 4 alebo 6 alebo v centre mesta môžu byť ceny starších bytov aj vyššie ako u novostavieb,“ upozornil.

Majiteľ Central Group Dušan Kunovský uviedol, že ceny nových i starších bytov porastú. Developeri podľa neho kvôli pomalej autorizácii nie sú schopní ponúkať v dostatočnom množstve nové byty. „Fakt, že sa ceny nových bytov vyšplhali už pomerne vysoko, má ale samozrejme tiež vplyv na sekundárne trhy. Teda na ceny starších bytov a nájmov,“ dodal.

Podľa generálneho riaditeľa Ekospolu Evžena Korca by sa na normálne fungujúcom trhu ceny starších bytov cenám za novostavby približovať nemohli. Prejavuje sa tu vplyv nedostatočnej ponuky nových bytov, dodal.

Podľa riaditeľa spoločnosti Daramis Martina Vachka daný stav umocňuje skutočnosť, že novostavby v hladine, v ktorej sa pohybujú staršie byty, sú teraz takmer vypredané. Najviac bytov (28,5 percenta) vlani developeri predali v cenovom rozpätí 60 000 (približne 2 200 eur) až 70 000 korún (2 600 eur) za meter štvorcový. Bytov v najlacnejším segmente do 40 000 korún (1 480 eur) predali 1,2 percenta.

Podľa analýzy spoločností Trigema, Skanska Reality a Central Group v druhom polroku minulého roka v Prahe vzrástli ceny nových bytov v priemere o 8,5 percenta na 75 520 korún za meter štvorcový (2 800 eur). Ceny starších bytov sa zvýšili o 9,8 percenta na 66 489 korún (2460 eur).

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #byt