Slováci chcú bývať vo vlastnom, nie prenajatom

Väčšina Slovákov chce svoje bývanie aj vlastniť. Vyjadrilo sa tak 88 % ľudí. V skutočnosti však vlastní alebo spoluvlastní svoje bývanie len 65 % z nich.

03.04.2017 16:10
debata (22)

Pätina dospelých opýtaných býva stále u rodičov alebo rodinných blízkych. Vyplýva to z kvantitatívneho prieskumu Poštovej banky od agentúry 2muse na vzorke 510 respondentov z konca februára tohto roka. Poštová banka jeho výsledky odprezentovala na pondelkovej tlačovej konferencii. 

Vysoký podiel osobného vlastníctva v bývaní na Slovensku je podľa vyjadrení Poštovej banky pozostatkom minulého režimu, po ktorom mnoho bytov prešlo do vlastníctva ich nájomníkov. V súčasnosti je vlastnenie nehnuteľnosti ty­pické najmä pre stred a východ Slovenska, na druhej strane prenájom funguje viac vo väčších obciach a mestách. No aj v tých najväčších, nad 100 tisíc obyvateľov, dosahuje len 17 %.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že tí, ktorí si kúpu financovali svojpomocne, najčastejšie využili úver na bývanie, a to až v 71 % prípadov. Vďaka stavebnému úveru nadobudlo bývanie 22 % opýtaných. S pomocou pôžičky od známych získalo bývanie 14 % Slovákov.

Z hľadiska dostupnosti Slováci bývajú podľa vyjadrení Poštovej banky skôr v bytoch ako v domoch. Vo väčších mestách je bývanie v domoch skôr výnimočné, funguje skôr mimo miest. Dôvodom je podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej celková cena nehnuteľnosti. Lebo z relatívneho hľadiska je podľa nej štvorcový meter v malom byte najdrahší.

Aj počas roka 2017 budú ceny nehnuteľností podľa Glasovej rásť, ale zrejme o niečo pomalšie. “Ekonomický vývoj a stále nízke úrokové sadzby budú však aj naďalej vytvárať priaznivé podmienky pre dopyt po nehnuteľnostiach,” dodala Glasová. Aj preto sa rozhodla Poštová banka vstúpiť na trh hypotekárneho bankovníctva. Za­čína ponúkať úvery na bývanie v rámci takzvanej offsetovej hypotéky. Ide o spojenie sporenia a úveru na bývanie. Princípom takejto hypotéky je, že peniaze, ktoré má klient na účte v banke ako úspory, znižujú istinu úveru, z ktorej sa počíta úrok. Teda platí, čím má klient vyššie úspory, tým viac môže ušetriť na úrokovej sadzbe.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt