Obce zvýšili dane zo stavieb, rodinný dom je 'najdrahší' v Malackách

V roku 2019 v porovnaní s rokom 2018 sa dane zo stavieb zvýšili o 13,45 %, bytové dane o 7,89 % a o 10,65 % stúpli aj dane z pozemkov. Médiá o tom informovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

26.03.2019 12:16
debata

Podľa údajov, ktoré získala od samospráv a z ich nariadení, plošne stúpli dane v štyroch mestách, najviac v Gelnici, a to od 50 % do 200 %, v Považskej Bystrici približne o 30 %, v Partizánskom asi o 10 % a v Dunajskej Strede takmer o 6 %.

V Žarnovici sa zvýšila iba sadzba priemyselných stavieb takmer o 26 %. Naopak, v Skalici sa znížili sadzby z daní z priemyselných a ostatných stavieb, ale aj z nebytových priestorov na podnikanie o necelé 2 %. „Tento rok sa podnikateľom zvýšili dane o niečo viac ako minulý. Pocítili to najmä v Dunajskej Strede, Považskej Bystrici, Gelnici a Partizánskom. Aj tento rok sa opäť dane znížili v Senici,“ uvádza PAS s tým, že mnohé mestá neprejavujú záujem dane z nehnuteľností znižovať, i keď by im to mohlo pomôcť naštartovať podnikateľskú aktivitu aj znížiť vysokú nezamestnanosť.

Najlacnejšie sú pre podnikateľov mestá Medzev, Medzilaborce a Michalovce. V mestách, kde je vysoká nezamestnanosť, napríklad vo Veľkom Krtíši alebo Rimavskej Sobote, ostali aj tento rok vysoké dane, poukázala aliancia.

V prípade rodinného domu zaplatí najviac aj tento rok obyvateľ Malaciek, pri modelovej nehnuteľnosti 170,7 eura ročne, čo je o desať eur viac ako v centre Bratislavy. „Zvýšením dane si tento rok za dom priplatia v Považskej Bystrici, Dunajskej Strede, Partizánskom, ale aj v Gelnici. Najmenej zaplatia opäť vo východoslovenskom Medzeve, a to 17,80 eura ročne,“ podotkla aliancia.

Podľa PAS sa poplatky za rozvoj tento rok takmer nemenili. Jedinými úpravami prešli v bratislavskej mestskej časti Lamač, kde sa zvýšili sadzby pre bývanie, priemyselné a poľnohospodárske stavby. Všetky poplatky dosiahli rovnakú úroveň. „Poplatok za rozvoj je najpopulárnejší v hlavnom meste. Mestské časti vybrali za predošlé dva roky na poplatkoch za rozvoj viac ako deväť miliónov eur," priblížila. Takmer tretinu z nich podľa štatútu odviedli hlavnému mestu. Zvyšných 6,5 milióna eur mohli využiť na vlastné projekty, uzatvára PAS.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dom #byt #pozemky