Ceny bývania na Slovenskú sú rekordné, tempo zdražovania sa zrýchlilo

Ceny bývania na Slovensku pokračovali v druhom tohtoročnom štvrťroku v raste, tempo zdražovania sa zrýchlilo.

30.08.2019 11:06
debata (4)

Vyplýva to z údajov Štatistického úradu. Stúpajúce ceny bytov a domov v krajine ukázali aj skôr zverejnené údaje Národnej banky Slovenska (NBS).

Bývanie v druhom štvrťroku na Slovensku zdraželo podľa štatistického úradu medziročne o 8,3 percenta, v prvom kvartáli tempo rastu cien dosiahlo 5,7 percenta. Rýchlejšie, až dvojciferným tempom, sa zvýšili ceny starších nehnuteľností. Za novostavby by si záujemcovia oproti vlaňajšku priplatili päť percent.

Podľa skorších údajov NBS priemerná cena metra štvorcového v bytoch a domoch na Slovensku vystúpila v druhom štvrťroku po revízii údajov na nový rekord. Vývoj ovplyvnilo hlavne vyššie tempo zdražovania bytov.

Pôžičky na financovanie kúpy vlastného bývania v uplynulých rokoch prispeli pri poklese úrokových sadzieb k rastúcemu dlhu Slovákov. NBS vlani v lete sprísnila pravidlá poskytovania úverov komerčnými bankami, a to vrátane hypoték. Medziročné tempo úverov domácnostiam na Slovensku sa potom mierne uvoľnilo, tento rok v júli ale obyvatelia Slovenska čerpali v absolútnom vyjadrení najvyšší objem pôžičiek na financovanie bývania za posledný rok. Podľa NBS k tomu prispel konkurenčný boj bánk, ktorý sa pri úveroch na nehnuteľnosti prejavil v poklese úrokových sadzieb na nové historické minimá.

Aj v Česku ceny nehnuteľností stúpajú. Zo štúdie Českej bankovej asociácie vyplýva, že vývoj v Česku od roku 2014 do súčasnosti priniesol tretiu vlnu rastu cien bývania. Ponukové ceny bytov vzrástli mimo Prahy o 43 percent a v Prahe o 55 percent. Najnovšie údaje podľa asociácie svedčia o tom, že sa rast cien zastavil, alebo aspoň spomalil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nehnuteľnosti