Krok za krokom: Ako zmeniť starší dom na úsporný a ušetriť

V staršej nehnuteľnosti sú vyššie náklady na kúrenie, chladenie, ohrev vody a ďalšiu spotrebu energií. Napriek tomu je možné znížiť energetickú náročnosť staršej nehnuteľnosti. Poradíme vám, ako na to.

23.04.2024 06:00
UP Dom a byt energie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Krok 1: Vypracovanie projektu

Na základe skutkového stavu stavby treba vyhotoviť projekt. Má stavba zateplený plášť, strechu a prízemie? Má dobrú hydroizoláciu? Neuniká teplo okolo okien, vchodových dverí či komína? S vysokou pravdepodobnosťou bude treba riešiť všetky tieto veci.

Výmena okien a vchodových dverí by mala predchádzať zatepleniu fasády, strechy a spodného podlažia. V prípade, že je v dome vlhko (navlhnuté steny, plesne, mokrá pivnica), treba ako prvý vyriešiť tento problém. Až potom nasleduje výmena okien a zateplenie.

Krok 2: Výber ročného obdobia

Je dôležité zvoliť správne ročné obdobie. Zateplenie fasády, zaizolovanie strechy a výmena okien sa odporúčajú robiť v suchom ročnom období. Ide o práce, ktoré treba zveriť do rúk odborníkov, aby mohli poskytnúť záruku na materiál a aj na svoju prácu.

„Na odstránenie tepelných mostov odporúčam využívať systémové riešenia. Materiály v nich navzájom dobre spolupracujú a dopĺňajú sa. Vďaka tomu sa šetria financie aj čas potrebný na obnovu, predlžuje sa životnosť stavby a znižujú sa náklady na kúrenie a chladenie,“ poradil Branislav Augustín, odborník na stavby a rekonštrukcie zo spoločnosti Sika.

Dobrá izolácia dokáže ročne ušetriť 30 až 80 percent nákladov na kúrenie a chladenie, pri starších nehnuteľnostiach je to najefektívnejšia metóda zmeny energeticky náročného domu na úsporný.

Zateplenie severnej strany nehnuteľnosti je však primálo. Na dome treba tepelne izolovať všetky obvodové múry aj strechu. V prípade podpivničeného domu aj spodné podlažie.

Krok 3: Rýchla a efektívna izolácia

Všetky plochy sa dajú zaizolovať napríklad striekanou PUR penou. Okrem toho, že sa môže aplikovať aj na nerovné povrchy, jej vrstva nemusí byť hrubá, preto nedôjde ani k citeľnému zníženiu svetlej výšky spodného podlažia.

Striekaná PUR pena je recyklát, vyrába sa z plastového odpadu (konkrétne z PET fliaš) a predstavuje moderný izolačný materiál 21. storočia.

Celá stavba sa dá striekanou PUR penou zaizolovať za jediný deň, čo skracuje trvanie obnovy a na zahodenie nie je ani fakt, že niekoľko dní neobchádzate majstrov a neporiadok po nich.

Veľkou výhodou striekanej izolačnej PUR peny je to, že časom nemení tvar, čiže nedochádza k jej usadnutiu ani k posunu a vzniku medzier, ako sa to deje s inými izolačnými materiálmi.

Pena dokáže takpovediac dýchať, čiže v izolovanom priestore nekondenzujú pary a netvoria sa plesne,“ vysvetľuje country manažér HBS pre Čechy a Slovensko Lukáš Kmenta.

Vďaka výmene okien a dverí a vďaka dobrej tepelnej izolácii sa stavba, ktorá mala doteraz spotrebu vyššiu ako 150 kWh na štvorcový meter, zmení na úspornú.

Krok 4: Správne usporiadať miestnosti

Znížiť energetickú náročnosť bývania a zároveň zvýšiť jeho komfort môže aj nové usporiadanie miestností v dome tak, aby boli rozdelené na dennú a nočnú časť. Denná by mala mať dostatok prirodzeného svetla, ktoré ju bude vďaka slnku aj vykurovať.

V nočnej časti je dostačujúce mať nastavené kúrenie o niekoľko stupňov nižšie. Na presklených plochách dennej časti oceníte funkčnú tieniacu techniku, ktorá zabráni prehrievaniu interiéru a negatívnemu vplyvu UV žiarenia v lete.

Krok 5: Výmena spotrebičov

Úsporu v spotrebe elektrickej energie prinesie aj výmena starých spotrebičov za nové. Najmä staré chladničky, mrazničky a odsávače pár spotrebúvajú zbytočne veľa energie.

Žrútmi sú aj staršie vykurovacie jednotky (elektrický alebo plynový bojler či kotol) a staršie varné dosky.

Nielen výmena, ale aj diverzifikácia zdrojov na výrobu tepla a ohrev vody je cesta k nezávislosti a šetreniu. Trendom je nahrádzanie plynových alebo elektrických kotlov peletovacími alebo drevosplyňujúcimi jednotkami v kombinácii s výmenníkom alebo so zásobníkom na vodu.

Dobudovanie kachlí, kozuba alebo malej piecky na tuhé palivo (suché drevo, brikety, pelety) prinesie nielen skutočné teplo domova, ale aj úsporu na energiách. Zvážiť pritom treba aj systém vetrania.

„Určite sa oplatí zamyslieť nad dostupnými systémami, ktoré využívajú slnečné žiarenie. Fotovoltika a fototermika dnes poskytujú dostupné systémy a v kombinácii s rekuperáciou posunú stavbu do nízkoenergetického štandardu naozaj rýchlo.

Netreba však zabúdať, že rekuperácia je účinná iba v dokonale vzduchotesnej stavbe, takže treba mať správnu izoláciu, ktorá vyplní každú medzeru a škáru,“ odporúča odborník na izolácie.

Krok 6: Premena strechy

Aj rovná alebo šikmá strecha staršieho domu sa dá premeniť na zelenú. Inštalácia jednoduchej extenzívnej zelenej strechy je, pokiaľ ide o náklady, porovnateľná s bežnou rekonštrukciou strechy.

Prináša však ďalšie benefity, ako je zabraňovanie úniku tepla z interiéru a prenikaniu tepla z exteriéru, prehrievaniu stavby, zadržiavaniu vlhkosti a tiež zníženie prašnosti v okolí domu, čo je plus nielen pre alergikov.

UP dom a byt, radová zástavba Čítajte aj Bývate v radovke? Susedove problémy sú aj vaše, pozrite si návod, ako ich riešiť

Zelená strecha priaznivo ovplyvňuje energetickú bilanciu budovy v zime aj v lete, čo dokazujú mnohé štúdie z rôznych klimatických pásiem. Okrem toho si takto chránite strechu pred UV žiarením, čím predĺžite jej životnosť až o 50 rokov.

Zvýšte cenu domu, predĺžte jeho životnosť

Nové okná, správna tepelná izolácia, využívanie potenciálu slnka a vetra, obmenené spotrebiče, zelená strecha a správny spôsob vetrania urobia z energeticky náročného bývania bývanie príjemné a úsporné.

Peniaze investované do obnovy sa vrátia už v priebehu niekoľkých rokov. Navyše tým zvýšite hodnotu svojej nehnuteľnosti a predĺžite jej životnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #šetrenie #šetrenie energiami