Plyn zdražie miernejšie, hore však pôjde aj teplo

Očakávané zdraženie plynu bude miernejšie, ako navrhol Slovenský plynárenský priemysel.

28.05.2011 08:00 , aktualizované: 29.05.2011 15:00
Plyn, kúrenie, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Dominantný predajca požiadal o rast cien pre rodiny od júla o 7,9 percenta a od septembra o ďalších 20,8 percenta. Rovnako podali plynári aj dva návrhy, ktoré by domácnostiam v panelákoch napojených na plynové kotolne spôsobili v júli zdraženie tepla o 6,9 percenta a v septembri o 20,1 percenta. Práve septembrové návrhy však zrejme zatiaľ vôbec neprejdú.

SPP sa totiž opiera o zmenu ekonomických parametrov – nákupných cien ropy z Ruska, ktoré sa tri mesiace vopred dajú určiť len rámcovo. Regulačný úrad už tieto okolnosti v minulosti využil na odmietnutie zdražovania. ,,SPP predsa nemôže teraz na jar vedieť, aké presné ekonomické parametre budú platiť pre septembrové ceny plynu," naznačil osud návrhu plynárov pre Pravdu dôveryhodný zdroj, ktorý má blízko k tvorbe cien energií.

Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík (nominant Smeru) to nechcel komentovať. ,,Vo vzťahu k cenovému návrhu však budeme určite zohľadňovať aj vývoj na krátkodobých trhoch s plynom," upozornil. Takto sa dá plyn zohnať lacnejšie oproti dlhodobým zmluvám, ktoré má SPP na nákup plynu z Ruska.

Plynári však upozorňujú, že aby zaistili bezpečnosť a plynulosť dodávok, musia sa orientovať najmä na dlhodobé zmluvy. ,,To, že urobili zlý dlhodobý kontrakt, je ich problém," povedal však nedávno Holjenčík.

Za minulej vlády sa stávalo, že nákupné ceny plynu z Ruska spolu s ropou na jar prudko vzrástli. SPP následne v lete žiadal o zdraženie plynu, ale na úrade neuspel. Úrad neskôr tvrdil, že sa rozhodol správne, keďže ropa na jeseň zlacnela.

Na druhej strane rozdiel medzi cenovými predpokladmi pri rope zo strany úradu a realitou je tento rok ešte väčší ako v rokoch 2005, 2006 či 2008, keď sa ceny plynu či tepla na jeseň zvyšovali. To naznačuje, že plyn a teplo by za súčasných okolností zdražieť mohli. Otázna je však miera zdraženia a tiež, či ceny vzrastú už v priebehu tohto roka, alebo až od budúceho roka.

Šéf teplárenského združenia Miroslav Obšívaný nedávno upozornil, že svoju úlohu môže hrať aj politika. ,,Ide o to, či sa do toho politicky zasiahne a povedia opäť, že sa nebude zvyšovať," povedal Obšívaný. SPP sa snažil o nárast cien plynu aj vlani, ale na regulačnom úrade neuspel. Rovnako plynári od januára tohto roka žiadali o rast cien vyše desať percent, ale regulačný úrad umožnil zdraženie o vyše štyri percentá. Hovorca SPP Ondrej Šebesta upozornil, že optimistický pohľad úradu k cenám ropy nevyšiel, keď ,,aktuálna cena ropných olejov je o 40 percent vyššia ako odhadoval úrad".

Šebesta potvrdil, že SPP okrem cien plynu pre priamo domácnosti požiadal aj o zdraženie plynu na výrobu tepla pre rodiny, a to od júla priemerne o 9,9 percenta a od septembra o 28,7 percenta. To by rodiny v panelákoch pocítili. ,,Palivo predstavuje 70-percentný náklad pri výrobe tepla. Takže ak sa cena plynu na výrobu tepla zvýši, výrobcovia tepla budú musieť požiadať o nové cenové výmery," hovorí Vojtech Červenka zo Slovenského zväzu výrobcov tepla.

Zdraženie plynu spolu o 29 percent, ako ho navrhuje SPP, by bežnému rodinnému domu spôsobilo nárast mesačných účtov za plyn na kúrenie, ohrev vody a varenie asi o 37 eur, na 160 eur. Domácnosť v panelákovom nezateplenom 3-izbovom byte teraz za teplo mesačne platí okolo 84 eur a po zdražení by sa jej účty zdvihli o 24 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba