Energeticky úsporné domy sú súčasťou životného prostredia

Snažíme sa žiť zdravým životný štýlom, jesť zdravé jedlá s nízkym obsahom cholesterolu, prípadne športovať, ale neuvedomujeme si, že najväčší vplyv na naše zdravie má prostredie, v ktorom trávime najviac času – náš domov.

28.10.2010 11:19
Dom, energia, reality, NED Foto:
Ilustračné foto
debata

Náš domov má taktiež najväčší vplyv na životné prostredie ako také. „Len veľmi málo nás zaujíma, z akých materiálov je dom alebo byt postavený, aký dosah má na naše okolie, alebo čo bude obsahovať recyklácia materiálov,“ zdôrazňuje Radoslav Takáč, jeden z konateľov firmy Arch Desing.

Keď ani nevieme, čo to je, ťažko si môžeme pýtať od výrobcu doklad o produkcii emisií počas výroby materiálov na stavbu domu. Aj tak sa nízkymi hodnotami môže pochváliť len mizivé percento z nich. Niekto môže povedať, že nás to nemusí trápiť, lebo my tu už „po tom“ nebudeme. V tom prípade ľutujme budúce generácie.

Najvýznamnejšími pozitívnymi veličinami pri stavbe domu sú: energetický certifikát celej stavby v triede A alebo B, použitie obnoviteľných surovín, akou je napríklad drevo, označenie materiálov Environmentálne vhodný výrobok. „Ideálna je však vzájomná kombinácia všetkých,“ zdôrazňuje Radoslav Takáč.

„Stále častejšie sa stretávame s rôznymi systémami suchej výstavby, ktoré sú nielen ekologické, ale ich ďalšia prevádzka je výrazne ekonomická. Jednoducho povedané – energetický certifikát v triede A alebo B zaručuje výrazne nízke prevádzkové náklady. A najjednoduchší a najekologickejší spôsob, ako to môžete dosiahnuť, je použiť na výstavbu obnoviteľné suroviny.“

Budete odmenení nielen dobrým pocitom, ale aj vysokým komfortom a zdravou interiérovou klímou. Treba zabudnúť na predsudky a zakorenené myslenie, že len tehlový dom je dobrý dom. Súčasné kritériá posúvajú do popredia práve takéto suché systémy výstavby. A čoraz viac ľudí sa o ne zaujíma.

Vo vyspelejších krajinách EÚ je nielen povedomie ľudí na vyššej úrovni. Uvedomujú si výhody súvisiace s uplatnením spomínaných vecí v praxi, ale aj samotný štát finančne podporuje tieto rozhodnutia. Žiaľ, aj napriek tomu, že u nás si na dotačný program pre pasívne a nízkoenergetické stavby budeme musieť ešte chvíľu počkať, je len na nás, ako sa budeme správať k nášmu životnému prostrediu a aký odkaz tu necháme našim deťom. Tento odkaz totiž nesmie stroskotať na otázke peňazí.

debata chyba