Na izolácii sa neoplatí šetriť

Kto sa rozhodne zatepliť dom, nemal by sa snažiť za každú cenu ušetriť. Väčšina ľudí sa totiž snaží ušetriť tak, že si vyberie čo najtenšiu izolačnú vrstvu. Úspory na energiách však potom nie sú také veľké, ako keby si vybrali hrubšiu izoláciu.

03.09.2011 18:15
zatepľovanie, stavba, stavebníctvo, reality,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Podľa Miroslava Zliechovca, produktového manažéra spoločnosti Knauf Insulation je najdrahšou položkou pri zatepľovaní práca. Keďže na nej sa ušetriť nedá, mnoho ľudí sa snaží ušetriť aspoň na hrúbke izolácie. Najčastejšie preto na zateplenie používajú izolačnú vrstvu s hrúbkou osem až desať centimetrov. V prípade, že niekto použije dvojnásobne hrubú izoláciu, náklady na zateplenie sa zvýšia len o asi 20 percent. Vďaka zvýšenej úspore na kúrení sa však investícia do hrubšej izolácie vráti.

Kto chce ušetriť na zaizolovaní domu, mal by si namiesto výberu tenkej izolácie porovnať ponuky viacerých firiem. Rovnako by sa nemal báť s firmou vyjednávať o cene zateplenia. Zákazník musí trvať aj na tom, že aj po znížení ceny musí firma urobiť rovnako kvalitnú prácu. Preto je potrebné so zatepľovacou firmou spísať zmluvu. V nej by mala byť dohodnutá aj záručná lehota. Zákazník by mal žiadať, aby bola čo najdlhšia.

Výhodou je, ak si majiteľ domu alebo majitelia bytov nájdu aj stavebný dozor. Hoci zákon ho prikazuje len vtedy, ak niekto stavia svojpomocne, pri takýchto prácach je dobré mať človeka, ktorý bude stavebnú firmu kontrolovať. Stavebný dozor je totiž na to, aby dohliadal, či firma vykonáva prácu dostatočne kvalitne a či sa drží projektu. Mnoho ľudí totiž nedokáže posúdiť, či firma pri zatepľovaní použila správny postup a či sa nesnaží šetriť na úkor kvality.

Okrem zimných mesiacov pomáha tepelná izolácia aj počas letných horúcich dní. Rovnako ako v zime neprepustí izolácia dovnútra chlad, v lete zase udrží teplo za stenami domu. Znižuje tak náklady na klimatizáciu. Tepelná izolácia funguje takisto aj ako zvuková izolácia. Najmä na rušných uliciach zabráni tomu, aby dnu prenikal vonkajší hluk.

1 debata chyba