Pri stavbe domu nezabudnite na internet

Okrem elektrických zásuviek nezabudnite ani na internetovú infraštruktúru. Správnym naplánovaním domácej siete sa vyhnete viacerým problémom.

15.09.2013 11:50
Nakupovať cez internet má výhody aj nástrahy Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Trendy v staviteľstve sa stále menia a pružne sa prispôsobujú požiadavkám moderných spotrebiteľov. Internet dnes patrí medzi najčastejšie požiadavky – ide o bežnú komoditu, s ktorou počíta každá domácnosť. Operátor vám natiahne kábel maximálne k vchodovým dverám, s vytvorením vlastnej internetovej infraštruktúry si musí poradiť každý sám.

Niekto si dá navrhnúť celý dom aj s infraštruktúrou všetkých sietí u odborníka, iný, možno aj v rámci šetrenia, si natiahne káble sám. Podľa Laury Bušovskej, riaditeľky divízie výstavby v spoločnosti SWAN, je dôležitá správna príprava a naplánovanie toho, odkiaľ a kam budú káble smerovať. „V prvom rade si premyslíme, kde chceme umiestniť zásuvky v jednotlivých miestnostiach, aby boli usporiadané čo najlogickejšie. Ideálne je, ak je dátová zásuvka hneď vedľa elektrickej.“

V 90 prípadoch putuje optický kábel do domu z ulice v mieste, kde vchádza aj plyn, elektrická energia a voda. Je vhodné vyčleniť v blízkosti prestupu týchto médií do objektu tzv. technologickú miestnosť. Odborný názov v tomto prípade nemusí označovať celú miestnosť – môže ísť napr. o skrinku, výklenok alebo priestor v garáži. Bežne sa využívajú na umiestnenie technológie 19" skrinky (tzv. racky). Pre potreby bežného používateľa by mohol postačovať rack 6U s podstavou 60 × 45 cm a výškou 40 cm.

V technologickej miestnosti alebo skrinke umiestnime rôzne zariadenia ako switch, router a iné, preto netreba zabudnúť ani na elektrickú prípojku. Zariadenia sú stále v prevádzke, preto nezabudnite kvôli sálaniu tepla ani na dostatočný priestor v ich okolí. Takisto by mali byť umiestnené vo vhodnom prostredí, vyhnite sa vlhkosti. Stoji za zváženie inštalovať aj UPS kvôli vyrovnávaniu napäťových rozdielov, keďže niektoré zariadenia sú na to citlivejšie.

Do technologickej miestnosti putuje kábel z ulice a združujú sa tu všetky káble z miestností v dome, ktoré distribuujú internetové pripojenie do celej domácnosti. Ideálne je, keď sú zapojené do hviezdice. Toto miesto sa stáva rozvodným uzlom a často sa používa tzv. patch panel na úhľadné a prehľadné ukončenie káblov. Kábel je vhodné označiť na oboch koncoch, či už číselne, alebo popisom, v ktorej miestnosti bude použitý. Uľahčí to samotnú inštaláciu aj prípadné riešenie problémov. S káblami manipulujte opatrne. Aby fungovali čo najdlhšie, mal by byť zachovaný plynulý ohyb odporúčaný výrobcom. Lámať ich do pravého uhlu nie je dobré riešenie.

Okrem samotných káblov odporúča Bušovská do steny natiahnuť aj ohybné FXP hadice. Možno sa vám budú v rámci projektovania a stavby domu zdať zbytočné, keď však nastane situácia, že budete potrebovať do niektorej izby natiahnuť ďalší kábel, FXP hadica tento proces výrazne zjednoduší. Nebudete musieť nič búrať, elegantne cez ňu privediete potrebný kábel, kam bude treba.

Pri projektovaní nového domu treba myslieť aj do budúcnosti. Už dnes existuje množstvo domácich spotrebičov, ktoré môžete pripojiť do internetu a v budúcnosti bude ich počet iba rásť. Inteligentné chladničky či práčky nie sú sci-fi. „Aj v prípade, že sa na FXP hadice pozeráme ako na investíciu do budúcnosti, náklady na ich zakúpenie sú minimálne, rádovo v desiatkach centov za meter,“ hovorí Bušovská.

Bez ohľadu na to, do ktorých miestností si natiahnete dátové zásuvky, internet si môžete po dome šíriť aj bezdrôtovo. Aj v tomto prípade je však potrebné plánovať. Wi-Fi router má určité obmedzenie, čo sa týka pokrytia a prenosových rýchlostí. V prípade veľkého domu budete potrebovať aj viac routerov. „Ak chcete používať Wi-Fi router, musíte si premyslieť strategické miesto, kam ho umiestnite. Asi nebude v technologickej miestnosti, užitočnejšie miesto je v strede domu,“ vysvetľuje Bušovská a dodáva niekoľkokrát opakované pravidlo – vedľa internetovej zásuvky nezabudnite nainštalovať aj elektrickú zásuvku a nechajte priestor na prúdenie vzduchu.

Napriek tomu, že sa obce zahusťujú optickými sieťami, naďalej zostávajú na Slovensku lokality, kde sa k nám dostáva internet alebo TV len cez anténu či satelit. Vtedy treba počítať aj s inštaláciou stožiarika na streche (aspoň 1,5 m). Bušovská odporúča umiestniť ho na najvyššie položené miesto s najlepším výhľadom. V prípade satelitného príjmu by mal byť orientovaný na juh. Dôležité je dotiahnuť k nemu z technologickej miestnosti aj FXP chráničku.

Hoci môžete natiahnuť káble do domu aj keď už stojí, pri novostavbe je výhodnejšie myslieť na internetové pripojenie už od začiatku. Správne naprojektovaná inštalácia dátových a elektrických zásuviek vám zabezpečí komfort, eleganciu a bezpečnosť – o rôzne káble sa nebudete ustavične potkýnať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #stavba #dom #internet