Holcim zvyšuje cenu cementu

Najväčší domáci výrobca cementu Holcim (Slovensko) a.s. v tomto roku zvýšil cenu voľne uloženého cementu o viac ako 4 %. Tento druh cementu má na tržbách spoločnosti podiel okolo 70 %. Potvrdil to obchodný manažér firmy Martin Škorica s tým, že vyjednávania o cene baleného cementu s podielom na objeme 25 až 30 % stále pokračujú. Spoločnosť podľa neho už nemôže optimalizovať výrobu, ak chce udržať kvalitu.

17.03.2014 06:47
debata (6)

„Pristúpili sme k tomu preto, lebo situácia za posledných päť rokov od roku 2008 je neustále veľmi negatívna z hľadiska vývoja cien a objemov. Momentálne sme už v situácii, že keď si chceme udržať dlhodobú kvalitu a služby pre našich zákazníkov, tak si nemôžeme dovoliť neustále klesať ďalej s cenou,“ zdôvodnil rast ceny Škorica.

Zároveň sa podľa neho snažia priniesť pridanú hodnotu a odlíšiť sa tak od konkurencie. Neočakáva, že sa výkony stavebníctva v tomto roku výraznejšie zvýšia. „Jediná šanca, ako sa dostať z tejto situácie, je premietnuť to v cenotvorbe,“ do­dal.

Holcim na Slovensku zatiaľ nezverejnil hospodársky výsledok za minulý rok, ale podľa Škoricu by nemal byť ziskový. Vlaňajšie tržby spoločnosti by sa mali celkovo zvýšiť o 10 % najmä z dôvodu exportu do Maďarska, kde spoločnosť skončila s výrobou. Tržby na domácom trhu boli zhruba na rovnakej úrovni ako v roku 2012.

Spoločnosť Holcim (Slovensko), a.s. so sídlom v Rohožníku je zapísaná v Obchodnom registri SR od februára 1992, pod bývalým obchodným menom Hirocem, a.s. pôsobila do júna 2001. Základné imanie firmy má výšku 42,32 mil. eur. Spoločnosť je najväčším výrobcom stavebných materiálov na Slovensku, vyrába najmä cementy, kamenivo a betóny. Skupina Holcim je jedným z najväčších svetových dodávateľov cementu a kameniva (drveného kameňa, štrku a piesku), ako aj nadväzujúcich produktov – čerstvého betónu a asfaltu a súvisiacich služieb. Skupina vlastní väčšinové a menšinové podiely vo viac ako 70 krajinách na všetkých kontinentoch.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #stavebníctvo #Hoclim #cement