Máte chladnú podlahu? Je to večný problém prízemí

Zateplených budov dnes stále pribúda a ich obyvatelia si užívajú komfort bývania i úspory energie. Po prvej vykurovacej sezóne však môžu vyjsť najavo detaily, na ktoré sa pri obnove budovy vopred nemyslelo.

24.04.2014 06:00
debata

Jedným z nich bývajú aj úniky tepla do nevykurovanej pivnice, garáže alebo vstupného vestibulu. Ako sa vyrovnať s problémom „studeného“ prízemia?

Najjednoduchším a najúčinnejším riešením je zateplenie stropu priestorov pod najnižším obytným podlažím. Hneď na úvod treba zdôrazniť, že zateplenie stropu pivnice má význam len v súčinnosti so zateplením fasády, pretože inak by nestačilo zamedziť úniku tepla.

Na stropy nevykurovaných priestorov pivníc by sme mali použiť tepelnú izoláciu s hrúbkou aspoň 8 až 10 cm, aby bolo zateplenie „vyvážené“. Hrúbka samozrejme závisí od typu izolácie, ktorú si vyberieme. „Keďže ide o izoláciu vnútri objektu, odpadá nutnosť ochrany pred dažďom a snehom, systém nie je namáhaný ani vetrom. Preto je tieto izolácie možné lepiť celoplošne na stropnú konštrukciu bez dodatočného kotvenia, resp. postačuje iba mechanické kotvenie,“ vysvetľuje Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation.

Drevovláknité dosky

Pre technické priestory sú vhodné buď drevovláknité dosky, alebo lamely z kamennej minerálnej vlny so zrezanými hranami. Každá z možností prináša iné výhody. Drevovláknité dosky majú dobrú tepelnú akumuláciu, sú tiež paropriepustné, ľahko sa režú na požadovaný tvar a vďaka svojej nehorľavosti výrazne zvyšujú požiarnu odolnosť budov. Drevovláknitá vrstva s cementovým spojivom poskytuje nárazu odolný povrch a vhodný základ pod nástrek farby.

„Takáto izolácia je ideálna hlavne do garáží. Má výborné akustické vlastnosti, takže dokáže účinne izolovať hluk, aby neprenikal do obytných priestorov. Jej industriálny vzhľad nenarúša technické priestory, a tak si nevyžaduje ani povrchovú úpravu,“ dodáva Karol Tužinský.

Minerálne lamely

Zatepľovacie lamely prinášajú výhodu domácim majstrom a zručným remeselníkom, ktorí si dokážu ľahšie stavebné úpravy vykonať aj svojpomocne. Ide o úzky formát s rozmerom 20 × 120 cm, ktorý je ľahký a ideálny pre namáhavú prácu nad hlavou. Frézované lamely sa vyrábajú v rozmedzí hrúbok od 5 do 15 cm a sú ofrézované zo všetkých 4 hrán po jednej strane. Po ich nalepení na podklad stropu vzniká mierne členitá plocha so skosenými hranami, ktoré vytvárajú jemný priestorový 3D efekt.

„Tým sa dá do určitej miery vyrovnávať nerovnosť podkladu. Pri použití obyčajných lamiel alebo dosiek sa môžu zvýrazniť aj malé nerovnosti na ich stykových hranách,“ upozorňuje odborník. Niektorí výrobcovia ponúkajú aj lamely s povrchovým nástrekom, ktorý bráni nasiaknutiu vzdušnej vlhkosti z okolitého prostredia. Lamely sú pri manipulácii menej prašné a príjemnejšie na dotyk. Nástrek tiež zabezpečí úsporu lepidla a skrátenie času na realizáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zateplenie