Domová čistiareň vám môže ušetriť peniaze

Domové čistiarne odpadových vôd v súčasnosti predstavujú veľmi výhodný spôsob individuálneho odkanalizovania rodinného domu v oblastiach, kde nie je vybudovaný centrálny kanalizačný systém.

21.12.2014 20:55
debata (2)

Tak ako obyvatelia rodinných domov už pri ich stavbe alebo neskôr pri rekonštrukcii znižujú nevyhnutné výdavky na energie zatepľovaním fasád, používaním rôznych úsporných spôsobov vykurovania, zachytávaním dažďovej vody a jej ďalším využívaním na technické účely, vytvárajú aj domové čistiarne odpadových vôd priestor na výraznú úsporu nákladov za spracovanie odpadovej vody najmä v porovnaní s prevádzkovaním zastaraných, nekomfortných a zapáchajúcich žúmp, ktoré treba stále vyvážať. Úspora v takomto prípade predstavuje až 90 % vynakladaných prostriedkov.

Nad zriadením domovej čistiarne sa vyplatí zamyslieť už pri projektovaní rodinného domu a kalkulácii jeho prevádzkových nákladov. Suma, ktorú je možné ročne ušetriť, vás prekvapí. Rovnako má zmysel uvažovať aj v prípade rekonštrukcie staršieho domu, najmä tam, kde vybudovanie centrálnej kanalizačnej siete nie je plánované.

Samozrejme aj v technologickom vybavení domových čistiarní sú veľké rozdiely, preto treba pri výbere zohľadňovať niekoľko faktorov a hlavne nerozhodnúť sa unáhlene pre to najlacnejšie, čo sa na trhu vyskytuje. Kvalitná domová čistiareň je vyrábaná renomovaným výrobcom, ktorý má dostatočné technické a technologické zázemie, poskytuje rozsiahle spektrum súvisiacich služieb od dopravy, osadenia, spustenia čistiarne do prevádzky, až po pružný záručný, pozáručný a technologický servis. Takýto výrobca sa svojou kvalitou netají, naopak, svojim zákazníkom ju prezentuje, či už konzultáciami osobne v sídle spoločnosti, alebo priamo u zákazníka, prípadne prostredníctvom rôznych médií. Tiež disponuje množstvom referencií v podobe spokojných zákazníkov.

Kvalitu čistiaceho procesu a náročnosti obsluhy je možné tiež zmerať. V zmysle európskej normy EN 12566–3 je potrebné všetky čistiarne do 50 EO umiestňované na trhu Európskej únie podrobiť dlhodobému testu účinnosti, ktorý preukáže, či a ako je čistiareň daného typu schopná odpadovú vodu vyčistiť. Trvanie tohto testu je v zmysle normy asi osem mesiacov. I pri testovaní účinnosti sa však vyskytujú rozdiely v tom, kto a ako test účinnosti vykonáva.

Renomovaní výrobcovia využívajú komplexné služby notifi kovaných organizácií, t. j. právnických osôb notifikovaných národnými notifi kátormi k vykonávaniu takejto skúšky. V takomto prípade je domová čistiareň umiestnená na testovacom polygóne, kde notifikovaná osoba robí test účinnosti v zmysle normy. Výrobcovi je počas celého testu zamedzený voľný pohyb po testovacom polygóne a tiež voľný prístup k testovanej čistiarni. Notifikovaná osoba postupuje pri prevádzkovaní čistiarne počas celého testu výlučne podľa inštrukcií výrobcu uvedených v prevádzkovom poriadku. Test účinnosti vykonaný takýmto spôsobom ukazuje relevantné hodnoty priemernej účinnosti čistiarne, ktoré nie sú nijako ovplyvnené zásahom tretích osôb do priebehu testovania a ukazujú naozaj pravdivý pohľad na schopnosť čistiarne čistiť odpadovú vodu. Výsledok testu tiež informuje o náročnosti obsluhy a údržby testovanej čistiarne.

ZDROJ: AQUATEC

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #odpad