Celoročné bývanie v zrube - trend doby

Snívate o tom, že už konečne opustíte rodné hniezdo a zakotvíte vo vlastnom? Odrádzajú vás však predražené úvery a nočná mora splácania hypotéky do dôchodku? Ciele spojené s osamostatnením vám ničí trend predražených bytov a rodinných domov? Existujú však aj lacnejšie varianty, ktoré sa núkajú v podobe drevodomov.

30.12.2014 22:30
debata (2)

Mnoho ľudí si drevostavbu spája iba s dočasnou výstavbou s nízkou trvanlivosťou. Mylné predstavy o jej slabej odolnosti voči ohňu, chladu a hluku však rýchlo vyvrátime. Keď sa zamyslíme nad tým, že najprirodzenejšie materiály pre organizmus človeka pochádzajú z prírody a jedným z nich je práve drevo, asi na tom naši predkovia niečo videli. Prírodný drevený masív bol historicky najpoužívanejším stavebným materiálom a jeho využitie sprevádzalo človeka od pradávna. Drevo predstavuje najstarší konštrukčný materiál človeka. Je pružné a nestráca teplom nosnosť.

„Na výstavbu sa používajú rôzne typy technológií a konštrukcií od ručne alebo strojovo opracovaného masívu, cez priemyselne opracovaný lepený masív, až po sendvičové konštrukcie, kde je základná konštrukcia z hranolov. Ako výplň je použitá izolácia – minerálna vata a obklad môže byť OSB doska, drevený obklad alebo sadrokartónová platňa,“ prezradil Miloš Bronček, zakladateľ firmy Drevodom Rajec.

Drevostavby sú výhodné energeticky, ale aj ekologicky. Tepelno-technické požiadavky na obalové konštrukcie budov nadobúdajú čoraz väčší význam vzhľadom na vznikajúce energetické, hygienické či ekologické a ekonomické problémy súčasnej výstavby. V súčasnosti rastie výstavba nízkoenergetických a pasívnych domov. Úspora na energiách predstavuje 30 – 70 % nákladov oproti murovanej stavbe. Čo sa týka kúrenia, je absolútne variabilné, ako aj v murovaných domoch.

V súčasnom období je aktuálna otázka energetickej nezávislosti pri bývaní, a preto je veľmi pozitívna informácia, že drevostavba je energeticky veľmi nenáročná stavba, ktorá je zaraďovaná do kategórie nízkoenergetických objektov. Ako hlavný zdroj tepla môže slúžiť vstavaný krb alebo malá piecka na pevné palivo (drevený odpad), ktoré je veľmi ľahko dostupné. Pre užívateľov s potrebou väčšieho komfortu sa používajú priamo výhrevné elektrické konvektory, nie zriedka sa tiež využíva podlahové vykurovanie s rozvodom teplej vody, respektíve s elektrickým priamo výhrevným roštom.

Nevýhodou drevodomov je akurát nutnosť opakovanej ochrany proti poveternostným vplyvom a škodcom. „Exteriér je potrebné natierať zhruba každých 6 – 8 rokov, interiér 15 – 20 rokov,“ objasňuje Bronček. Aký je rozdiel vo výstavbe drevodomov z pred dvadsiatich rokov a v súčasnosti? „My používame klasické technológie ručne opracovaného masívu (guľatý alebo hranolový), zachovávame tým staré postupy, ktoré udržiavajú prirodzené kvality dreva. V súčasnosti sa však používajú aj nové technológie ako napr. ofrézované, lepené, či strojovo opracované masívy, tieto však neumožňujú využitie prirodzených vlastností dreva.“

A ako dlho trvá výstavba? Výstavba drevodomu je pomerne rýchly proces, ktorý trvá pri optimálnych podmienkach štyri až päť mesiacov. „Máme tri druhy rozostavanosti: skelet, hrubá stavba a stavba na kľúč. Štandardný čas výstavby skeletovej konštrukcie sú tri mesiace od podpisu zmluvy o dielo, hrubá stavba 6 až 7 mesiacov, stavba na kľúč 8 až 9 mesiacov,“ objasňuje odborník.

Ak by ste sa rozhodli pre bývanie v drevodome, pripravte si okolo 40 000 ·. Aj za takúto sumu by ste už mohli hovieť vo vlastnom hniezdočku.

Výhody a nevýhody drevodomov

  • dobré tepelnoizolačné vlastnosti
  • drevo pôsobí ako harmonizujúci materiál na organizmus človeka, takéto prostredie pôsobí blahodárne, má antialergénne vlastnosti, je zdraviu prospešné
  • ide o pomerne lacnú a rýchlu výstavbu
  • drevostavby majú až dvojnásobnú životnosť oproti murovaným stavbám
  • ide o obnoviteľný zdroj stavebného materiálu
2 debata chyba
Viac na túto tému: #dom