Prečo potrebujeme kvalitné okná viac ako iné krajiny?

Môžu za to veľké teplotné rozdiely počas roka. Práve veľké rozdiely v priemerných teplotách medzi zimou a letom sú dôvodom, prečo v našich zemepisných šírkach musíme špeciálne dbať na výber zasklenia.

05.04.2015 08:00
okno, dieťa Foto:
Najmä v letných mesiacoch, keď sa do okien opiera viac slnečného žiarenia, majú miestnosti
debata (2)

Rozdiel v teplotných priemeroch najchladnejšieho a najhorúcejšieho mesiaca v roku dosahuje až 20 stupňov Celzia. V maximálnych či najnižších teplotách však dosahuje oveľa vyššie hodnoty.

Dlhodobé merania prekvapujúco ukazujú, že priemerné zimné teploty na Slovensku sa príliš nelíšia od tých v Škandinávii. Napríklad priemerná teplota najchladnejšieho mesiaca (január) v Nórsku je mínus 3,8 stupňa Celzia, pričom v rovnakom mesiaci je teplotný priemer na Slovensku dokonca o jednu desatinku nižší – mínus 3,9 stupňa.

Samozrejme, priemerné hodnoty sa v rôznych oblastiach líšia – inú priemernú teplotu nameriate na Orave a inú v Bratislave. Ak však porovnáme len mestá, aj tam vychádzajú prekvapivé výsledky. Napríklad Bratislava má v zime podobné priemerné teploty ako nórske mestá Stavanger a Bergen.

Letná „priemerka“ sa však v Bratislave pohybuje úplne niekde inde – na úrovni 20 stupňov Celzia. To je porovnateľné s mestami ako Sofia, Lyon, Paríž či Porto. Takéto klimatické podmienky len podčiarkujú dôležitosť výberu správneho zasklenia na budovách. To, že táto otázka je v našich končinách nanajvýš aktuálna, preukazujú aj spomínané merania.

„V našich podmienkach sa ukazuje ako výhodné inštalovať okná s nízkym solárnym faktorom „g“. Platí to najmä pre väčšie zasklené plochy, ako sú zimné záhrady či terasy, a to najmä ak majú južnú alebo západnú orientáciu,“ radia odborníci spoločnosti Guardian, ktorá je jedným z popredných svetových výrobcov plaveného skla. Z toho jasne vyplýva, že zasklenie v našich zemepisných šírkach musí spĺňať náročné kritériá, musí priniesť to najlepšie z obidvoch svetov.

Guardian svojim zákazníkom odporúča používať typ SunGuard SN 70/37 v izolačných trojsklách, ktorý poskytne takmer o 20 % nižšie tepelné straty v zime ako štandardné izolačné trojsklá. V lete zase blokuje o 30 % viac slnečného žiarenia. Okrem toho SunGuard pomáha znižovať úroveň UV žiarenia v miestnostiach až o dve tretiny. Toto žiarenie môže byť veľmi nebezpečné pre ľudskú pokožku, ale aj pre nábytok a zariadenie v interiéri. Najmä v letných mesiacoch, keď sa do okien opiera viac slnečného žiarenia, majú miestnosti tendenciu prehrievať sa. To môže znamenať nielen nepohodu, ale aj nepriaznivý účinok na zdravie, v každom prípade však zvýšené náklady na klimatizovanie miestností.

Chladenie je niekoľkonásobne drahšie ako ohrev vzduchu. V takomto prípade je vhodným riešením zasklenie s vysokou úrovňou solárnej ochrany a zároveň vysokou priepustnosťou svetla.

Najčastejšie zneužívané tvrdenia o plastových oknách

Viac komôr = lepšia izolácia
Vyšší počet komôr prináša lepšie tepelnoizolačné vlastnosti rámu, odolnosť proti povrchovej kondenzácii vody, ale aj tvarovú stálosť. Počet komôr vyšší ako šesť však už nemusí byť efektívny, keďže sa tepelnotechnické vlastnosti rámu zlepšia iba nepatrne. Progresívni výrobcovia už dnes volia iné cesty, ktoré vedú k zlepšeniu tepelnotechnických vlastností okien – tepelné výstuže zo sklolaminátu, hliníkové doštičky v profile, väčšie zapustenie skla aj optimalizované umiestnenie výstuže. V takom prípade možno veľmi jednoducho dosiahnuť hodnoty prísnejšie, ako požaduje norma.

Profily triedy A sú lepšie ako profily triedy B
Triedy profilov sú dané technickou normou a vypovedajú o sile vonkajších (pohľadových) stien profilov. Táto klasifikácia neurčuje kvalitu profilov a nemá vplyv na ich funkčné parametre. Bohužiaľ, stále veľa firiem triedy profilov marketingovo zneužíva. Posledné testy, ktoré si výrobcovia profilov dávajú priebežne robiť, preukázali, že medzi jednotlivými porovnateľnými profilovými systémami (stavebná hĺbka, počet komôr atď.) nie sú prakticky žiadne rozdiely. Dôkazom je aj to, že väčšina výrobcov svoje najnovšie produkty so stavebnou hĺbkou okolo 80 a viac mm vyrába už iba v triede B, pretože zvýšenie sily vonkajšej steny profilu by nemalo na pevnosť žiadny vplyv a len by to profil predražovalo.

Čím viac skiel, tým lepšie
Sklo zaberá najväčšiu plochu okna, jeho výber najvýznamnejšie ovplyvní celkové vlastnosti okna. Je vhodnejšie dvojsklo alebo trojsklo? Na trhu sa dokonca objavili už aj štvorsklá. Voľba zasklenia závisí od požiadaviek jeho používateľa. Vo všeobecnosti platí, že nemá zmysel osadzovať trojsklá do lacných okien z profilov so stavebnou hĺbkou okolo 70 mm bez stredového tesnenia. Štíhle subtílne (70 mm a menej) profily od menej známych výrobcov s lacným kovaním môžu mať problém s únosnosťou trojskiel a môže dochádzať k ich deformáciám atď. Rovnako sa neoplatí osadzovať obyčajným dvojsklom špičkové profily so stavebnou hĺbkou viac ako 80 mm.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #dom #byt #okno