Rodinné domy môžu dostať príspevok na zateplenie

Štát by mal na zatepľovanie rodinných domov v budúcom roku poskytnúť dotácie v objeme predbežne do 30 mil. eur.

10.09.2015 13:28
debata (3)

Majitelia rodinných domov budú mať nárok na príspevok na zlepšenie ich energetickej hospodárnosti do 6 500 eur. Podmienkou bude, aby rodinný dom bol daný do užívania aspoň desať rokov pred realizáciou zateplenia, pričom jednopodlažný môže mať plochu do 150 a dvojpodlažný do 250 štvorcových metrov.

„Cieľom tohto opatrenia nie je len ušetriť vidieckemu obyvateľstvu peniaze. Cieľom tohto opatrenia je tiež vytvárať priestor pre ďalšie pracovné príležitosti, pre rozvoj malého a stredného podnikania. Výmenu okien, zatepľovanie strechy, obvodového plášťa a ďalších súčastí domu budú uskutočňovať malí živnostníci,“ povedal vo štvrtok štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. Zatepľovanie je aj predpokladom znižovania energetickej náročnosti domov. Dotácie podľa Palka nie sú určené milionárom v obrovských vilách, ale najmä ľuďom na vidieku v rodinných domoch štandardného typu a rozmeru.

Rezort chce začať s realizáciou programu podpory zateplenia rodinných domov začiatkom roka 2016 v závislosti od schválenia potrebnej novely zákona o energetickej hospodárnosti budov a niektorých súvisiacich zákonov. Návrh by mali v parlamente predložiť poslanci za Smer-SD. Ide o jedno z pätnástich opatrení druhého sociálno-ekonomického balíčka vlády Roberta Fica.

Príspevok na samotné zateplenie môže dosiahnuť najviac 30 % oprávnených a uhradených nákladov, maximálne 6-tisíc eur. Z tejto sumy bude 5-tisíc eur v závislosti od dosiahnutých tepelnoizolačných schopností jednotlivých konštrukcií domu a 1 tis. eur od dosiahnutej hodnoty potreby tepla na vykurovanie rodinného domu. Príspevok možno zvýšiť najviac o 500 eur na náklady za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia rodinného domu vrátane projektového energetického hodnotenia a za vypracovanie energetického certifikátu.

O dotáciu budú môcť požiadať aj majitelia rodinných domov, ktorí začali so zatepľovaním v tomto roku. V prípade požiadania o podporu po ukončení zateplenia rodinného domu bude príspevok poskytnutý do 90 dní. „Kto požiada o dotáciu predtým, ako začne zatepľovať, musí do dvanástich mesiacov zabezpečiť proces zateplenia domu a potom začne plynúť 90-dňová lehota,“ uviedol Palko.

Získanie dotácie bude podmienené aj tým, aby bol rodinný dom využívaný výlučne na bývanie, bol na území Slovenska a na jeho zateplenie nebola poskytnutá podpora z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania alebo príspevok na zlepšenie energetickej hospodárnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #zatepľovanie