Imitácie, vhodný variant do izieb

Premýšľali ste nad zmenou vašej obývacej izby, chodby alebo kuchyne? Skvelým riešením je dekoratívny obklad. Môžete si vyberať z rôznych štýlov a farebných variantov podľa toho, aký sa do vášho interiéru hodí najlepšie.

21.10.2016 06:00
obývačka, izba, obklad, tehly, gauč, pohovka,... Foto:
Samotné lepenie dekoratívneho obloženia nie je vôbec zložité a zvládne ho prakticky každý.
debata

Samotné lepenie dekoratívneho obloženia nie je vôbec zložité a zvládne ho prakticky každý (aj menej zručný) domáci majster. Úplne na začiatku práce je potrebné dbať na to, aby bol povrch, na ktorý budete obklad lepiť, čistý, suchý a rovný. Povrch tiež nesmie byť mastný a nesmie mať trhliny. Pokiaľ budete dávať obklad na starú omietku, ošetrite ju pre istotu penetračným náterom. Pomocou vodováhy a ceruzky si vyznačte prvý rad, od ktorého začnete obklad klásť. Na samotné lepenie obkladu je nutné vždy použiť špeciálne lepidlo určené na tento účel.

„Na menšie plochy možno použiť cementové lepidlo, ale na obklady stien v interiéri je najvhodnejšie tzv. disperzné lepidlo. Lepidlo naneste aj na zadnú stranu každého obkladu a ten potom vtlačte do vrstvy lepidla na stene krúživým pohybom, aby lepšie držal na svojom mieste. Spotreba lepidla závisí aj od veľkosti obkladu,“ radí Anna Krajčovičová z Hornbachu. Predpísané hodnoty nájdete aj na obaloch výrobkov.

Niektoré dekoratívne pásky možno pokladať bez škáry. Pri pokladaní so škárou by mali mať škáry medzi sebou rovnaké vzdialenosti a mali by byť použité obkladové krížiky. Nemusíte ich potom ani odstraňovať, stačí ich zakryť škárovacou hmotou. Skôr ako začnete so škárovaním, vyčkajte aspoň 24 hodín, než zaschne a vytvrdne lepidlo. Pri rozstieraní škárovacej hmoty použite gumovú stierku. Hmotu, ktorá zostáva na obkladoch, potom zotrite, pokiaľ nebude ešte kompletne stvrdnutá, ale ani mokrá. Pri škárovaní máte navyše možnosť vybrať si z rôznych farieb škárovacej hmoty, aby bola zladená s vaším obkladom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cenné rady #obklad #dobré bývanie #dekoratívne prvky