Pätica slovenských projektov sa uchádza o prestížnu cenu za architektúru

Stavbu, ovenčenú cenou Európskej únie za súčasnú architektúru Mies Van der Rohe Award 2017, spoznáme v máji. Usiluje sa o ňu 356 európskych projektov, päť je zo Slovenska. Štyri stavby sú priamo na Slovensku, piaty projekt z dielne slovenských architektov je umiestnený v Českej republike.

02.01.2017 08:00
debata (1)
Mies van der Rohe Award
Mies van der Rohe Award Mies van der Rohe Award

Porota z týchto nominovaných projektov vyberie štyridsať a z nich následne päť finalistov. Spomedzi nich potom zvolí víťaza, ktorého predstaví koncom mája. Najviac nominovaných projektov je vo Francúzsku a v Španielsku, v obidvoch krajinách po 28 projektov. Prvýkrát sa do súťaže zapojili Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina. Cena sa udeľuje raz za dva roky. .

Kaplnka vzkriesenia, Poprad – Kvetnica, architekt Samuel Netočný

Kaplnka z červeného smreku, ktorá bude záverom Krížovej cesty. Približne stovka stĺpov tvorí steny kaplnky. Stĺpy sú tesne pri sebe, ale sú medzi nimi škáry, cez ktoré preniká dovnútra svetlo. Hra svetla a tieňov vytvára unikátnu atmosféru. Kaplnka bola nominovaná aj na cenu Dušana Jurkovička 2016, ktorú udeľuje Spolok architektov Slovenska.

.

Rezidenčný komplex, Villinki Bratislava, PMArchitekti

Bytový komplex Villinki v Bratislave nad Líščím údolím (Staré Grunty) tvoria štyri domy so 64 bytmi umiestnené v kopcovitom teréne tak, aby zostali zachované výhľady z bytov na panorámu okolia.

Bytový komplex Villinki - vizualizácia Foto: YIT
Bytový komplex Villinki - vizualizácia Bytový komplex Villinki - vizualizácia

.

Most v Sulíne, zerozero

Most pre peších a cyklistov na hraniciach Slovenska a Poľska, ktoré spája obec Sulín na slovenskej strane s poľskou obcou Zegiestow. Most by mal pomôcť turistickému ruchu v oblasti, ako aj prihraničnej spolupráci v regióne. Skladá sa z dvoch častí, priama vedie nad záplavovým území, oblúk sa klenie nad riečkou.

.

Rodinný dom, Bernolákovo, plural

Rodinný dom v Bernolákove predstavuje moderný pohľad na stavbu v priestore klasickej zástavby rodinných domov v obci pri Bratislave. Pozemok rozdeľuje na dve časti, z prednej strany je vegetácia, zo zadnej pobytová záhrada. Medzi vonkajškom a samotnými obytnými miestnosťami je polykarbonátová stena, ktorá vytvára zaujímavé priestory a zároveň prechod medzi tým, čo je vonku a čo je dnu. Autori ho nazývajú Dom v dome.

.

Komunitné centrum Máj v Českých Budějoviciach

Centrum v Českej republike, ale s pečaťou architektov zo Slovenska – Michala Sulu, Miriam Liškovej a Jozefa Skokana. Mesto České Budějovice sa snaží revitalizovať panelové sídlisko Máj, ktoré bolo postavené v 80. rokoch minulého storočia. Centrum je určené pre sociálne účely, zameriava sa najmä na deti a mládež.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra