Jedinečná stierka či obklady? Vyskúšajte betón

Keď sa povie "betón", väčšine ľudí sa vybaví panelák alebo iná stavba z tohto materiálu. Ten má však dnes už aj iné využitie. V stavebníctve aj v architektúre sa napríklad začali používať stierky a obklady z betónu, pretože dobre vyzerajú a majú jedinečné vlastnosti.

18.10.2017 06:00
Betónová stierka Foto:
V modernej architektúre sa betón používa aj na stierky a obklady.
debata

Povrchová úprava stien, teda omietka, sa volí predovšetkým podľa toho, z čoho sú steny zhotovené. Omietky sa dajú aplikovať na tehly, skaly, pórobetón, betón, sadrokartón i drevotriesku.

„Pri výbere omietky treba myslieť nielen na estetiku, ktorá je, samozrejme, dôležitá, pretože na steny sa budete dívať stále, ale zabúdať netreba ani na jej ďalšie vlastnosti, ako je tepelná či zvuková izolácia, ohňovzdornosť, protifungicídna funkcia či odolnosť proti mechanickému poškodeniu,“ hovorí Miky Kasza z firmy Renit beton, ktorý sa už roky venuje omietkam z betónu.

Podľa neho je cementová betónová stierka ideálna na steny, lebo bude dobre vyzerať aj po rokoch. Mikrocementovú stierku odporúča zase na podlahy, fasádu, ale aj do sprchy, sauny alebo do bazéna.

„Betón má unikátne vlastnosti. Je charakteristický aj tým, že má vysokú odolnosť proti mrazu, vode a vlhkosti. Taktiež je ohňovzdorný, veľmi pevný a nenáročný na údržbu. Všetky tieto vlastnosti z neho robia materiál ideálny nielen na fasády budov, ale jedinečný nádych, neopakovateľnosť a originálnosť vnáša aj do interiérov,“ opisuje Kasza.

Mnohí si betón spájajú najmä s hrubou stavbou alebo s výstavbou sídliskových „džunglí“, preto chvíľu trvalo, kým sa aj na Slovensko podarilo preniknúť svetovému trendu, ktorý kladie do popredia jedinečný materiál – pohľadový betón. Interiérom aj exteriérom podľa Kazsu dodáva moderný vzhľad, pôsobí chladne a zároveň hrejivo.

Vydrží takmer všetko, je nenáročný na údržbu, môže mať nekonečne veľa farebných odtieňov, je stopercentne prírodný a recyklovateľný. Zároveň šetrí ďalšie náklady, lebo napríklad betónová stierka si nevyžaduje žiadnu ďalšiu povrchovú úpravu. Netreba ju omietať, robiť na ňu maľovku ani lepiť tapetu. Sama osebe vyzerá unikátne.

Ďalšou z trendových možností finálnej úpravy stien alebo podláh sú betónové obklady. Dajú sa použiť horizontálne aj vertikálne, ich inštalácia je rýchlo hotová a v kombinácii s drevom, kovom alebo so sklom vytvárajú jedinečný interiér s vlastným štýlom a atmosférou.

„Obklady z pohľadového betónu sa stali neoddeliteľnou súčasťou modernej architektúry a sú veľmi žiadané do moderných stavieb s veľkými otvorenými priestormi či do kancelárskych miestností. Dobre vyzerať však môžu v akomkoľvek priestore, ak sú vyrobené kvalitne a vyberané s vkusom. Predstavujú vhodný dekoratívny prvok na dotvorenie interiéru aj exteriéru a navyše majú veľmi dobré vlastnosti, ľahko sa udržiavajú, sú odolné proti poškriabaniu či oderu,“ tvrdí Kasza.

Samotnú realizáciu takýchto prác však odporúča prenechať odborníkom. „Iba ľudia, ktorí s vybraným materiálom robia roky, majú dostatok skúseností na to, aby ich práca vo finále dobre vyzerala a dobre slúžila. Treba si uvedomiť, že stierky a obklady nemeníte každý deň, naopak, majú v dobrom stave slúžiť roky, možno aj desaťročia. Investícia do nich je investíciou do dlhodobo kvalitného a príjemného bývania,“ pripomína odborník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #rekonštrukcia #betón