Najčastejšie chyby pri zatepľovaní budov

Aby ste po zateplení fasády nemuseli riešiť chyby, ktoré sa niekedy objavia už po prvej zime, mali by ste im predísť už pri príprave projektu. Dôležitý je najmä výber stavebnej firmy a cenová ponuka, no na niektorých veciach sa neoplatí šetriť, aby sa to neodrazilo na zlej kvalite. A akým nedostatkom pri zatepľovaní bytových domov sa treba vyhnúť? Prinášame prehľad tých najčastejších.

09.02.2018 06:00
polystyren, zatepľovanie, rekonštrukcia, stavba Foto:
Praskliny sú signálom, že tepelná izolácia nebola dostatočne upevnená alebo dobre vystužená.
debata (22)

Chladné steny zvnútra

Chladom sálajúci povrch obvodových stien v byte býva spôsobený príliš tenkou alebo porušenou tepelnou izoláciou. Ešte aj dnes sa nájdu majstri, ktorí odporučia tepelnú izoláciu s hrúbkou päť až osem centimetrov, len aby sa ušetrilo. Priemerná hrúbka zateplenia na Slovensku sa však už posunula až na 10 – 12 cm. „Na hrúbke tepelnej izolácie sa šetriť neoplatí. Najväčšiu časť rozpočtu obnovy bytovky tvoria fixné výdavky spojené so stavebnými a s lešenárskymi prácami, takže zvýšená cena za hrubší izolačný materiál celkové náklady významne neovplyvní,“ upozorňuje Vladimír Beňo, aplikačný manažér spoločnosti Knauf Insulation.

Vlhké fľaky a plesne

Môžeme ich vidieť v bytoch zateplených budov najčastejšie v oblasti rohov, na miestach osadenia okien alebo na spojoch vonkajšej steny s balkónovými doskami. Aj ich príčinou býva nedostatočná tepelná izolácia alebo nepresné či nedbalé pripevnenie izolačnej vrstvy k členitejším tvarom na fasáde. Treba sa tiež presvedčiť, či po zateplení nebola narušená izolácia dodatočnou montážou sušiakov na bielizeň, klimatizačných jednotiek alebo iných prvkov. Tepelné mosty môže spôsobiť aj použitie nesprávneho typu lepidla, ktoré nie je určené pre zatepľovacie systémy. Práve pre takéto problémy je veľmi dôležité vybrať si skúsenú stavebnú firmu s dobrými referenciami.

Bubliny a preliačiny na fasáde

Môže ich zapríčiniť tiež nesprávna montáž izolantu, ale často aj použitie nevhodného typu či množstva komponentov zatepľovacieho systému, najčastejšie kotiev. Tie najjednoduchšie „nabíjacie“ je pomerne zložité použiť tak, aby na nich bola dostatočná ochrana pred vznikom priehlbín a následne tepelných mostov. Efektívnejšie sú zapustené izolačné kotvy, ktoré sú veľmi účinné pri upevnení aj prechádzaní tepelným mostom. Zabraňujú poškodeniu povrchu izolácie nerovnomerným zatlačením kotvy do izolantu, a teda aj znehodnoteniu celkového vizuálneho efektu fasády, tzv. panter efektu.

Praskliny a opadávajúca izolácia

Sú signálom, že tepelná izolácia nebola dostatočne upevnená alebo dobre vystužená. Na vystuženie slúži správne uložená sklotextilná mriežka. Dajte si poradiť od odborníkov, aké parametre mriežky sú pre váš projekt dostatočné. Dôležitá je aj plošná hmotnosť mriežky. Tie „ľahšie“ sú síce lacnejšie, ale po dlhodobom pôsobení poveternostných vplyvov a striedavých vonkajších teplôt často nevydržia, popraskajú a s nimi aj vaša fasáda. "Preto je efektívne zvoliť vhodné materiály, ktoré spolu tvoria jeden ucelený a zladený mechanizmus, skladať produkty od rôznych výrobcov je riskantné,“ dodáva Beňo.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #zateplenie #dobré bývanie #obnova bytového domu