Ako si vybrať správne okná

Kúpa okien nie je záležitosť na jednu sezónu. Je to dlhoročná investícia, a preto ju treba poriadne zvážiť. Okná sú funkčným stavebným prvkom, ktorý ochraňuje domov pred nepriazňou počasia, zaisťuje prísun denného svetla i čerstvého vzduchu a v zime zabraňuje únikom tepla. Ak sa chystáte vymeniť okná alebo vybrať vhodné do nového domu, tu je niekoľko užitočných rád, ktoré by ste pritom mali zvážiť.

03.06.2018 06:00
plastové okná, žena, Foto:
Plastové okná sú kombináciou cenovej dostupnosti, vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností, nenáročnej údržby a odolnosti proti poveternostným podmienkam.
debata (2)

Pozerajte na kvalitu

Hlavným kritériom pri výbere okien by mala byť kvalita. Keďže najväčší podiel tepelných strát domov pripadá práve na otvorové výplne, treba si zvoliť kvalitné okná s výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Nové okná by podľa normy mali mať koeficient (súčiniteľ) tepelnej priestupnosti celým oknom (Uw) minimálne 1,0 W/m2.K.

Čím je táto hodnota nižšia, tým budú aj tepelné straty a náklady na kúrenie nižšie. Minimálne na severnej strane domu preto uprednostnite okná s tými najlepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami. Ak bývate v oblasti zaťaženej hlukom z vonkajšieho prostredia, vyberte si zároveň okná s dobrými zvukovoizolačnými vlastnosťami. Reálne možno s niektorými oknami dosiahnuť zníženie hluku až o 46 dB.

Zvoľte si vhodný typ okna

Neviete sa rozhodnúť, aké okno si kúpiť? Plastové okná sú kombináciou cenovej dostupnosti, vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností, nenáročnej údržby a odolnosti proti poveternostným podmienkam. Ich prednosťou je možnosť širokého výberu odtieňov, vrátane imitácie dreva či hliníka. Menšou nevýhodou v porovnaní s hliníkovými oknami je určité obmedzenie s ohľadom na maximálne rozmery.

Drevené okná sú populárne vďaka prírodnému materiálu, z ktorého sú vyrobené. Interiéru dodávajú elegantný vzhľad a zároveň ponúkajú výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Nevýhodou drevených okien je náročnejšia údržba, treba ich aspoň raz ročne ošetriť špeciálnym prípravkom na drevo.

„Ak zákazníka odrádza starostlivosť o drevo, no materiálovo mu vyhovuje, možno profil z exteriérovej strany doplniť o hliníkovú kapotáž. Také okná poznáme ako drevohliníkové,“ vysvetľuje Ľubomír Svetlík zo spoločnosti Mirador. Hliníkové profily dnes už v podstate majú rovnaké tepelnoizolačné vlastnosti ako plastové alebo drevené okná. Sú štíhlejšie, vyznačujú sa moderným vzhľadom, jednoduchou údržbou a umožňujú zasklenie väčších plôch. Nevýhodou hliníka je však jeho vyššia cena.

Vlastnosti okna ovplyvňuje aj zasklenie

Aké zasklenie si vybrať? Trojsklo má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, no treba si uvedomiť, že je o polovicu ťažšie ako dvojsklo. Štíhle profily môžu mať problém s únosnosťou trojskiel a môžu sa deformovať. "Nemá zmysel osadzovať trojsklá do lacných okien z profilov so stavebnou hĺbkou okolo 70 milimetrov bez stredového tesnenia. Rovnako sa neoplatí osadzovať obyčajným dvojsklom špičkové profily so stavebnou hĺbkou viac ako 80 milimetrov,“ hovorí Petr Sýs, technický manažér spoločnosti Inoutic. Podľa neho by si mal dať užívateľ vypracovať projekt vrátane energetickej koncepcie a na základe neho sa potom rozhodnúť.

Spoľahlivé kovanie na ochranu

Kovanie musí zabezpečiť ľahkú manipuláciu pri otváraní a zatváraní a súčasne by malo byť odolné proti nárazovému vetru a ostatným poveternostným podmienkam. Kovanie by malo byť celoobvodové. Pri rodinných domoch je navyše dôležitá bezpečnosť okien, pretože podľa štatistík predstavujú okná najľahší vstup do domu. Aby ste ochránili domácnosť pred zlodejmi, sú vhodné bezpečné sklá, ale aj odolné kovanie (systém otvárania, uzamykací mechanizmus aj pánty). Vhodné sú dva bezpečnostné body na strane kľučky, kľučka so zámkom alebo minimálne s blokovacím tlačidlom. To navyše funguje aj ako detská poistka.

Správna farba dotvorí vzhľad domu

Vhodne zvolený farebný odtieň okien dáva príbytku jedinečný vzhľad. Do úvahy však treba brať celkový štýl stavby, vzhľad fasády, pri rodinných domoch aj typ strechy či pomer medzi plochou okien a stien. Okná môžu steny farebne zjednocovať alebo tvoriť farebný kontrast. Zvoliť si možno z veľkého množstva farieb, dekorov či fólií. „Ani pri plastových oknách už užívateľ nemusí siahnuť len po bielej farbe. Na výber má farebné rámy, imitácie dreva, rámy so vzhľadom hliníka. V súčasnosti možno vyhovieť každému. Dokonca sú na trhu už aj profily v sivej farbe, ktoré v kombinácii so sivými fóliami zabezpečia jednotný a luxusný vzhľad okien aj po ich otvorení,“ približuje Sýs.

Nezanedbajte montáž

Montáž okien treba prenechať vyškoleným odborníkom s certifikátmi, ktorí používajú kvalitné montážne materiály. Treba si dať stanoviť správnu polohu okna v ostení, dôležité je tiež vedieť, do akého materiálu a akým spôsobom sa budú okná kotviť. Montážna firma musí dbať na správne umiestnenie kotviacich prvkov a výber kotviaceho materiálu. Nesmie sa zabudnúť na kvalitné vyplnenie a utesnenie okenných škár, čo je nevyhnutné z hľadiska tepelnoizolačných vlastností okenných výplní. Ostenie treba dodatočne zatepliť a pri vonkajších parapetoch sa nesmie zabudnúť na vodotesné ukončenie parapetu v bočnom ostení. Skúsení montážnici navyše užívateľovi odporučia použitie parozábranných a paropriepustných hydroizolačných pások namiesto montáže „na penu“. Polyuretánová pena totiž nie je parotesná.

Pozor na doplnky

Už pri uvažovaní nad novými oknami myslite na doplnky. Venujte pozornosť výberu vonkajšieho a vnútorného tienenia, parapetom či sieťkam proti hmyzu. Tienenie poskytuje ochranu oknám, ale aj ľuďom. Chráni ich proti nadmernému slnečnému žiareniu aj pred chladom v zime. „Zákazník by si mal typy a spôsoby tienenia stavby premyslieť ešte v štádiu projektu. Pokiaľ sa rozhodne pre exteriérové žalúzie alebo rolety, mal by včas myslieť na stavebnú predprípravu,“ pripomína Svetlík.

Ďalším nevyhnutným doplnkom z hľadiska funkčnosti i estetickosti sú parapety. Vonkajší musí mať dostatočný sklon od okna a jeho predná hrana musí byť vodorovná. Mal by byť navyše odolný voči korózii a mal by mať dobrú farebnú stálosť. Osadenie vnútorného parapetu zase nesmie porušiť parotesnú fóliu. Komfort bývania dokážu zlepšiť aj sieťky na okná, ktoré predstavujú najmä v lete pri otvorení okna účinnú ochranu pred dotieravým hmyzom. Na výber máte jednoduché pevné siete, ale aj otváracie či rolovacie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #plastové okná