Okná často stačí opraviť, nie hneď meniť

Neodmysliteľnou súčasťou rekonštrukcií bytov je výmena alebo oprava okien. Problém s oknami nastáva najmä pri kúpe staršej nehnuteľnosti so starými drevenými okennými rámami.

09.07.2012 08:23
Okno, bývanie, reality Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

„Staré okná nedostatočne tepelne izolujú, sú náročné na údržbu, nefunkčné sú kovania, kľučky, pánty, dizajn tiež zaostáva za trendmi,“ hovorí Miroslav Krutka z firmy na výmenu a rekonštrukciu o­kien.

Najviac tepelnej energie, približne 40 percent prepúšťajú staré, sériovo vyrábané okná využívané v starších panelových domoch. Podiel okien na celkových tepelných stratách je podľa energetikov nezanedbateľný. Cez okná uniká približne 20 až 40 % tepla.

„Tepelná strata závisí aj od podielu sklenej plochy k celkovej ploche stien, ako aj od geometrického tvaru okna a jeho celkovej konštrukcie,“ upozorňuje Krutka. Tepelným stratám možno zabrániť dôkladnou rekonštrukciou starých okien alebo výmenou za nové.

Meniť okná pre nedostatočnú tepelnú izoláciu alebo nefunkčné kovanie či vzhľad je zbytočné. „Oprava vo väčšine prípadov vychádza lacnejšie ako výmena okien. Za rekonštrukciu však nemožno považovať nový náter rámov a utiahnutie kľučiek. V prípade celkovej rekonštrukcie sa opravujú rámy, menia sklá a menia alebo opravujú kovania. Základná rekonštrukcia jedného okna vychádza približne na 150, pri klasickom dvojitom obývačkovom panelákovom okne počítajte so sumou asi 300 eur. Celková úspora oproti výmene dosahuje často aj päťdesiat percent sumy, ktorú by ste zaplatili za nové okná.

„Medzistupeň medzi rekonštrukciou a celkovou výmenou predstavuje osadenie plastových profi lov a izolačných dvojskiel do pôvodných drevených okien,“ hovorí Krutka. Použitie izolačného skla zlepšuje tepelnú a zvukovú izoláciu a zabraňuje zaroseniu skiel v okennom medzipriestore. Podľa Krutku je možné opraviť takmer každé okno. Technici stav okna posudzujú priamo na mieste, kde rozhodnú, či stačí náter rámov, výmena skla a oprava kovaní, alebo je potrebné vymeniť celý rám, kovania aj parapety.

Väčšina majiteľov domov sa rozhoduje pre celkovú výmenu okna. Plastové, kovové, drevené okná sú finančne náročnejšie ako rekonštrukcia, ale zaručujú jednoduchú údržbu, a najmä dlhú životnosť. Pri plastových oknách sa pohybuje okolo päťdesiat rokov a vykurovacie náklady pri nich možno znížiť približne o tridsať percent. Plastové okná do trojizbového bytu vychádzajú približne na tisíc päťsto eur. Finančne najnákladnejšia je výmena za kvalitné drevené okná. Majiteľ trojizbového bytu za ne zaplatí okolo tritisíc eur.

Najväčšie zastúpenie na trhu majú plastové okná. Firmy špecializujúce sa na ich výrobu zvyčajne dodávajú okná na mieru. Veľkosť okna aj tvar rámu zameriavajú pracovníci priamo na mieste. Tam sa rieši aj spôsob otvárania. Rozhodnúť sa môžete pre pevné, vyklápacie, posuvné alebo skladacie otváranie. Cena sa pohybuje okolo dvesto eur za okno, zvyšovať sa môže pri jeho atypickom tvare.

Súčasťou okien sú okenice, žalúzie, rolety aj parapetné dosky. Okenice sa používajú najmä v prízemných bytoch a chatách, kde zabraňujú vstupu zlodejov. Vonkajšie rolety aj medziokenné žalúzie chránia pred nadmerným hlukom, stratou tepla aj prienikom slnečného žiarenia. Vyrábajú sa z dreva i plastu, to závisí od architektonického zámeru stavby. Na trhu je veľký výber interiérových aj exteriérových parapetných dosiek. Firmy sa prispôsobujú požiadavkám zákazníkov, takže v ponuke nájdete od drevených dosiek až po kamenné modely všetko.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba