Spotrebiče nepatria ku kontajnerom

Jana Véghová | 06.11.2011 08:47
Ekológia, spotrebiče Foto:
Ilustračné foto
Domáce spotrebiče majú čoraz kratšiu životnosť. Pred rokmi práčka, chladnička či žehlička vydržali aj dvadsať rokov, dnes oveľa menej.

Čím to je? Spotrebiče sú prepchaté elektronikou, ktorá rýchlo starne, používané materiály vydržia menej. A aj výrobcovia majú záujem, aby si ich výrobky zákazníci kupovali čo najčastejšie. Paradox? Fakt. A jeho výsledkom je napríklad aj to, že ustavične kopíme odpad. Aby ľudstvo celkom nezasypal, snažíme sa ho opäť využiť.

Máme niekoľko možností, ako sa bezplatne a ekologicky zbaviť nepotrebných spotrebičov. Napríklad prostredníctvom predajní (tzv. spätný odber) alebo zberných dvorov v obciach a nakoniec prostredníctvom mobilných zberov.

Aké povinnosti majú predajne?
Predajňa musí prevziať starý spotrebič bezplatne, v prípade, že prinesiete vyradený výrobok do predajne.
Odovzdávaný spotrebič by mal byť rovnakého funkčného zamerania. Na značke elektrospotrebiča ani na mieste pôvodného nákupu však nezáleží.
Predajca môže spätný odber odmietnuť, ak elektrozariadenie neobsahuje základné komponenty, obsahuje nenáležitý odpad, alebo je kontaminovaný a predstavuje riziko pre zdravie a bezpečnosť personálu.
Odobraté staré elektrospotrebiče predajca potom odovzdá spracovateľovi elektroodpadu.
Mnohé predajne a internetové obchody dnes poskytujú svojim zákazníkom aj možnosť (za poplatok) odvozu starého spotrebiča spolu s dovozom nového.
Distribútor elektrozariadenia je podľa zákona osoba, ktorá dodáva elektrozariadenie v rámci svojej podnikateľskej činnosti priamo používateľovi. Je to teda aj internetový obchod.
Každá predajňa či distribútor musí uvádzať recyklačný poplatok na predajných dokladoch svojim zákazníkom, ak ho uvádza výrobca/ dovozca elektrozariadení, od ktorého predajňa/distri­bútor odoberá elektrovýrobok.

„Až 90 percent elektroodpadu sa dá využívať,“ vysvetľuje Jana Nahálková z Envidomu. „Získané suroviny sa dajú použiť na výrobu rôznych ďalších výrobkov. Potom sa môžu vyrobiť nové elektrospotrebiče alebo niečo úplne iné, napríklad hračky alebo šperky.“ Materiál či suroviny získané zo starých spotrebičov sa tiež môžu použiť aj ako zdroj pre výrobu alternatívnej energie."

„Aby sa však staré elektrospotrebiče dostali na spätné spracovanie, je potrebné vedieť, kam s nimi,“ zdôrazňuje Nahálková.

Ak ich vyhodíme tam, kam nepatria, sú nenávratne preč. Navyše staré spotrebiče môžu obsahovať rôzne toxické kovy a iné škodlivé látky.

Medzi nimi sú napríklad olovo (v počítačoch s klasickými monitormi), ortuť (vo výbojkách či notebookoch), kadmium (v batériách), oleje alebo farbivá. Veľmi nebezpečné sú freóny v chladničkách a mrazničkách starších ako 10 rokov. Poškodzujú ozónovú vrstvu. Všetky predajne (servisy) elektrospotrebičov sú povinné bezplatne organizovať zber starých spotrebičov (tzv. spätný odber) od svojich zákazníkov, a to systémom kus za kus.

„To znamená, že napríklad pri kúpe novej chladničky vám predajňa bezplatne odoberie nepotrebnú starú chladničku,“ zdôvodňuje Jana Nahálková. "Na značke starého spotrebiča ani na mieste jeho pôvodného nákupu pritom nezáleží. Mnohé predajne odvezú za poplatok staré spotrebiče priamo z domácností, keď dovezú nový výrobok. Pri kúpe nových spotrebičov si preto s predajňou dohodnite podmienky spätného odberu. Prevziať starý spotrebič však predajňa môže odmietnuť v prípade, že je poškodený, znečistený.

Do zberu preto odovzdávajte spotrebiče v kompletnom stave, nerozoberajte ich. Nezabudnite ich tiež vyčistiť – napr. vybrať jedlo z chladničky či mrazničky, rozmraziť ich, vyliať vodu z filtra práčky a pod.

Z jednej starej chladničky, ktorá váži približne 50 kg, môžeme získať:
6 kg plastov z nich sa vyrábajú rôzne výrobky používané napríklad v stavebníctve
5 kg polyuretá­nového prachu pridáva sa do materiálov používaných pri zatepľovaní budov
1,7 kg hliníka môže sa z neho vyrobiť záhradný nábytok
17 kg ocele používa sa napríklad na výrobu stavebnej konštrukcie
0,7 kg medi jej získavanie z prírodných zdrojov je veľmi drahé

V prípade, že si nekupujete nový spotrebič, môžete svoj starý odniesť na pevne zriadené zberné miesto – zberný dvor zriadený vo vašej obci. Sem môžete zaniesť elektroodpad v určených hodinách. Táto služba je bezplatná. Stačí len predložiť občiansky preukaz. Spotrebič môžete odovzdať, keď obec organizuje kalendárové či mobilné zbery. V určitý v deň sa o tom dozviete v miestnych novinách, informácie vyhlasujú rozhlasom alebo sú na verejných tabuliach a pod. Obec určí dočasné zberné miesta v jednotlivých častiach obce (napr. pristavený kontajner alebo nákladné auto), kde treba zaniesť elektroodpad. Mobilný zber je tiež bezplatný.

Obce a mestá spolupracujú s rôznymi spoločnosťami, ktoré odoberajú takto vyzbierané spotrebiče, financujú ich prepravu, ako aj samotné spracovanie. Ak sa neviete orientovať, je dobrým riešením obrátiť sa na váš mestský/obecný úrad (odbor životného prostredia). Jeho pracovníci by mali mať najaktuálnejšie informácie o najbližšom zbernom dvore alebo o termíne mobilného zberu.