Novodobý postrach domácností je ploštica posteľná

27.07.2010 10:03
ploštica - parazit - problém - hmyz - Foto:
Ploštica je veľmi odolná.
Ako sa brániť proti plošticiam, švábom alebo mravcom, ktoré sa vám usadili v dome?

Ploštica je odolná

Ploštica nie je „doma“ len tam, kde je špina – môže sa usídliť aj v luxusnej vile. Na Slovensku sa usadila približne pred desiatimi až pätnástimi rokmi.

Tento bezkrídly hmyz hrdzavočervenej farby sa živí krvou živočíchov a na svojho hostiteľa dokáže vraj čakať poriadne dlho, aj celý rok. Uštipnutie spôsobuje bolestivé a svrbiace pupence, u citlivejších ľudí horúčky, opuchy aj žihľavkovú vyrážku po celom tele.

Do domácnosti sa môže zavliecť napríklad v rôznych predmetoch, ktoré si človek prinesie. Leto šíreniu nežiaduceho hmyzu napomáha. Na vidieku žijú ploštice v kurínoch a prenášajú sa do domácnosti z hniezd vtákov. V teplom počasí sa do domu dostanú cez otvorené okná, ale aj v zime si nájdu cestičky k svojmu hostiteľovi, najčastejšie cez škáry okolo potrubí.

Ploštica je odolná, vydrží extrémne teploty od –17 do +49 stupňov Celzia. Doba vývoja od vajíčka po vajíčko je jeden až dva mesiace. Dezinsekciu treba robiť opakovane, pričom bežné prostriedky z obchodu sú neúčinné. Treba nájsť hniezdisko a vyčistiť všetky vajíčka aj exkrementy. A bežný človek väčšinou nevie, kde má hľadať. „Mali sme prípad, keď človek mal v byte ploštice asi tri roky. Za ten čas sa dostali do celého bytového domu,“ informuje Marek Holeš, riaditeľ deratizačnej firmy Mosquito + DDD. Aj pri nedávnom zásahu v dome s 47 bytmi sa ploštice stihli dostať do devätnástich bytov. V ohnisku bola zasiahnutá obývačka, kuchyňa, WC, balkón a spálňa.

Dostanú sa do šiat, okien, stúpačky, do celého domu. Skrývajú sa za obrazmi alebo v elektrických zásuvkách. Stačí, aby ten, kto má doma ploštice, nastúpil do autobusu alebo vlaku, a ploštica sa z neho dostane na iného človeka. V lete sú ploštice rozšírené v hoteloch a v chatách nie preto, že by tam nebola dobrá hygiena, ale je tam veľký pohyb ľudí.

Preventívny zásah v celom bytovom dome stojí od 20 eur na jeden byt, tam, kde už ploštice sú, ľudia zaplatia približne 50 eur.

Šváby sú kanibali

Švábov sa možno účinne zbaviť pastou. Otrávený šváb ide do hniezda, tam vylúči exkrementy a od nich sa otrávi ďalší. Šváby sú navyše kanibali, takže sa nakazia aj tým, že sa požierajú navzájom. „Neodporúčam likvidovať ich laicky. Profesionálne prípravky, ktoré používajú deratizačné a dezinsekčné firmy, na ne zaberajú pyramídovým efektom, iné prípravky sú slabé,“ radí Holeš.

Bežný človek si môže trúfnuť na mole, len je dôležité odhaliť a zlikvidovať miesto ich zahniezdenia. Zaberá na ne kombinovaná technika: vystriekať bežne dostupným chemickým prípravkom z drogérie a treba pridať aj lepové lapače na mole s feromónovým lákadlom.

Mravce ničte jedlom

„Problém s mravcami sa najlepšie rieši nejakou požerovou nástrahou,“ vysvetľuje Holeš. Ak použijete biolit na faraónske mravce, len ich na istý čas odoženie a potom sa objavia znova. Po čase totiž jeho účinok vyprchá a mravčí robotníci sa vrátia. Faraónske mravce sú v ohrození schopné urobiť si dve hniezda a aj z robotnice si vychovajú druhú kráľovnú, takže zásah proti nim by mal byť komplexný v celom dome súčasne. „Ošetrili sme proti mravcom už desaťtisíce domácností a nemali sme ani jednu reklamáciu, že by sa vzápätí vrátili späť,“ hovorí Holeš. Cena odborného vyhubenia sa pohybuje okolo pätnásť eur na byt, dezinsekcia na schodisku alebo v pivnici stojí dvadsať eur.