V Stupave stúpne cena tepla o desatinu. Aj preto, že ho odoberajú menej

SITA | 03.01.2011 15:51
Plyn, kúrenie, euro Foto:
Ilustračné foto
Spoločnosť Termming, a.s. v tomto roku zvýši cenu tepla pre domácnosti žijúce v Stupave o 9,5 %.

„Možno to zdôvodniť okrem iných faktov najmä poklesom objednaných množstiev tepla. Tie mali dopad na zmenu tarify na odber plynu a z toho vyplynulo ďalšie zvýšenie jednotkovej ceny plynu. Napriek tomu sa cena tepla v Stupave udrží pod hladinou, ktorú dosahovala v roku 2009,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Termming Jozef Smolka.

Ostatným stupavským odberateľom nepatriacich do kategórie domácnosti vzrastie v tomto roku cena tepla o 7,5 %.

Optimistickejšia je situácia pre domácnosti žijúce v Malackách, kde firma od roku 2006 vyrába teplo prostredníctvom drevnej štiepky a v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa, kde podnik v decembri minulého roka uviedol do prevádzky prvú kotolňu na drevnú štiepku v hlavnom meste.

V Malackách by tak mali domácnosti zaplatiť za teplo o 4 % viac a vo Vrakuni o 3 % viac. „Rast v nadväznosti na cenu plynu zaznamenáva aj cena drevnej štiepky, no zmierňuje ho absencia spotrebnej dane a rádovo nižšie ceny alternatívneho paliva. Aj preto sa snažíme v duchu našej stratégie prijatej už v roku 2005 rozširovať "štiepkové“ lokality v maximálne možnej miere," dodal Smolka. V ostatných bratislavských mestských častiach zaplatia zákazníci z kategórie domácnosti za teplo o 5 % viac.

Podľa spoločnosti Termming najväčší vplyv na zvýšenie cien tepla malo zvýšenie ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti o 6,4 %. Negatívne sa pod tohtoročné ceny plynu podpísalo aj zrušenie daňovej výnimky na spotrebnú daň zo zemného plynu určeného na výrobu tepla a zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 %.

Termming je slovenská súkromná spoločnosť pôsobiaca v oblasti energetiky, ktorá vlastní spoločnosti dodávajúce teplo v Bratislave a na Záhorí. Patrí do skupiny Comeron Group. Pre svojich klientov zabezpečuje výrobu, dodávku a rozvod tepla. Firma bola založená v roku 1995. V roku 2006 splynula so spoločnosťou Službyt Malacky, a. s. Spoločnosť Termming v súčasnosti poskytuje svoje služby klientom v bratislavských mestských častiach Nové Mesto, Petržalka či Vrakuňa, ako aj v Malackách, Stupave, Veľkých Levároch a Plaveckom Štvrtku.