Začal sa veľký súd o ceny plynu

Michal Holeš | 28.03.2012 12:00
Plyn Foto:
Ilustračné foto
Na súde sa v utorok začal doteraz najväčší spor o ceny plynu. Jeho výsledkom môže byť zdraženie plynu o desiatky percent či platenie náhrad v desiatkach miliónov eur zo strany štátu. Slovenský plynárenský priemysel totiž napadol verdikty štátneho regulačného úradu, ktorý viackrát odmietol zdražiť plyn.

Je možné, že ak by štát prehral, v hre by bola arbitráž proti Slovensku. O žalobách informoval ako prvý denník Pravda. Plynárenský priemysel napadol už 18 rozhodnutí. Všetky boli vydané počas vlády Ivety Radičovej (SDKÚ). Napadnuté rozhodnutia vydala Regulačná rada po tom, čo sa SPP odvolal proti rozhodnutiam Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR, ktorému šéfuje nominant Smeru Jozef Holjenčík.

Prvý spor namierený proti rozhodnutiu rady z februára 2011 sa na Krajskom súde v Bratislave začal riešiť v utorok. Bol však odročený. „O odročenie požiadal advokát protistrany, nie náš,“ podčiarkol hovorca úradu Miroslav Lupták. SPP o dôvodoch hovoriť nechce. „Naša spoločnosť sa k súdnym sporom nevyjadruje,“ povedal hovorca SPP Peter Bednár.

K sporu sa nechcel vyjadriť ani Daniel Křetínský, záujemca o kúpu podielov v plynárňach od francúzskych a nemeckých akcionárov, ktorí pološtátne plynárne ovládajú. Podľa bývalého ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer) je vyvolávanie takýchto sporov nezmyselné. „Je to iba plytvanie prostriedkov SPP, a tým aj peňazí štátu, ktorý vo firme vlastní väčšinový podiel. Manažérom SPP by sa tieto náklady mali dať k náhrade,“ podčiarkuje Jahnátek.

Keby plynári v sporoch na súde uspeli, ľudia by si za plyn zrejme výrazne priplatili. Napríklad v januári stúpli náklady na plyn asi o sedem eur mesačne, pričom SPP žiadal viac ako trojnásobný rast. Plynári zrejme napadnú aj posledné rozhodnutie regulačnej rady, vďaka ktorému plyn pre domácnosti od polovice marca zlacnel v priemere o viac ako päť percent.

Niektoré návrhy plynárov na zdraženie až o desiatky percent v minulosti odmietol regulačný úrad, lebo nespĺňali v tom čase platné predpisy. Ďalšie zas podľa šéfa regulačného úradu i regulačnej rady „nezodpovedali realite“. Napriek tomu však úrad o zdražení rozhodol na sklonku roku 2010, počas vlaňajšieho júna a posledné zdraženie domácnosti postihlo od januára tohto roka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ