Akým stavebným výrobkom dávali ľudia prednosť kedysi a dnes

Jana Véghová | 08.04.2012 09:47
Stavba, materiál Foto:
Ilustračné foto
Šetrenie energií, nové materiály, moderné krytiny - na to všetko kladie dôraz dnešný bežný spotrebiteľ.

Dušan Lašák, Devi/Danfoss

Vo všeobecnosti sa zmenil prístup k šetreniu energií. Elektrická energia bola kedysi výrazne lacnejšia, nikto preto neriešil reguláciu tepla a efektívne spôsoby vykurovania. Dnes sa situácia významne zmenila. Klient už má možnosť výberu z množstva dodávateľov. Časť klientov naďalej siaha po tej najlacnejšej ponuke na trhu bez toho, aby porovnávali.

Ale z našej skúsenosti rastie počet zákazníkov, ktorí majú prehľad. Občas až žasneme, ako dokážu niektorí spamäti vymenovať naučené prednosti digitálnej regulácie. Poznajú aj rôzne spôsoby regulácie a majú prehľad o rôznych spôsoboch vykurovania, klimatizácie a riešenia pohody interiéru.

Miroslav Jaška, Mapei

Stavebná chémia vo všeobecnosti prekonala u nás za posledných 20 rokov doslova revolúciu, tak ako všetky moderné technológie. Medzi najvypuklejšie príklady z oblasti vývoja stavebnej chémie patria veľké zmeny najmä vo vývoji moderných povrchových úprav a dizajnov v kúpeľniach. Od umakartového jadra sme sa prepracovali k obkladu a dlažbe z keramiky alebo prírodného kameňa. Kedysi bol pojem lepidlo na obklady a dlažby, hydroizolačná stierka alebo škárovacia hmota úplne neznámy. Dnes ich už považujú zákazníci za samozrejmosť. Majú tiež široké možnosti výberu škárovacích hmôt v rôznych farebných odtieňoch, rovnako ako aj rôznych povrchových úprav pre dokonalý vzhľad kúpeľne aj v najmenších detailoch. Veľký posun sme zaznamenali aj v oblasti vývoja a uplatňovania ekologických výrobkov, ktoré pred dvadsiatimi rokmi patrili skôr do žánru sci–fi.

Ľubica Husárová, Mladé Čunovo

Pred dvadsiatimi rokmi uprednostňovali ľudia pri výstavbe rodinných domov technológiu murovania, či už išlo o tehlu, resp. tvárnice z rôznych materiálov.

Murovanie je obľúbenou metódou výstavby aj v súčasnosti. Aj keď treba povedať, že sa už objavujú aj prvé čerešničky v podobe pokrokových metód, akými sú drevostavby alebo pasívne domy. V projekte radových rodinných domov v Mladom Čunove sa napríklad uplatnila nová metóda Redbloc, ktorá je veľmi obľúbená v Rakúsku pre vysokú kvalitu a rýchlosť výstavby. Ide o prefabrikované tehlové steny, ktoré sa vyrábajú špeciálnou technológiou.

Ondřej Fridrich, Inoutic

Prvé okná s plastovými rámami sa na česko–slovenský trh dostali začiatkom deväťdesiatych rokov. Vtedy išlo o nezvyčajný výrobok, ktorým sa postupne začali nahrádzať drevené okná v panelákoch a na rodinných domoch. Vzhľadom na to, že vyrobiť plastové okná dokázalo iba minimum výrobcov, museli byť vtedajší zákazníci trpezliví. Tieto profi ly by však v súčasnosti zákazníkov neoslovili ani nezodpovedajú aktuálnym požiadavkám.

Dnes ľudia vyhľadávajú okná, ktoré prinášajú najmä úsporu energií, akustickú pohodu a tiež rozmanitosť farebných vyhotovení.

Marta Strapková, Združenie EPS SR

V minulosti sa používal polystyrén najmä na tepelné izolácie do panelových vrstevných systémov, do plochých striech panelových domov, do podláh a ako izolácia vnútorných priestorov. Dnes sa expandovaný EPS využíva na zatepľovanie najmä v kontaktnom tepelnoizolačnom systéme ETICS. Zatepľovanie už dnes ľudia vnímajú ako neoddeliteľnú súčasť výstavby, vďaka ktorej možno dosiahnuť všestranné úspory energií, ako aj komfort bývania a kultiváciu bytových priestorov. Kvalita expandovaného polystyrénu sa na slovenskom trhu v minulom roku opäť zlepšila. Podiel kvalitného polystyrénu, ktorého vlastnosti zodpovedajú slovenským a európskym normám, sa na celkovom objeme testovaných výrobkov zvýšil o 10 %.

Tibor Pásztor, Cech podlahárov Slovenska

Tesne po revolúcii boli v kurze materiály, ktoré sa ešte za minulého režimu vyrábali na Slovensku. Neboli vtedy známe ani moderné technológie kladenia, neboli dostupné ani materiály svetovej kvality.

Tieto krytiny sa vyznačujú vyšúchanými povrchmi, rozídenými a rozrušenými spojmi a pod. Sú problematické nielen z estetického hľadiska, ale aj náročné na údržbu.

Kvalitné podlahové krytiny začali na náš trh prenikať iba postupne, vzhľadom na značný cenový rozdiel oproti domácim výrobcom. Čoskoro však nastal boom dovozu laminátových podlahových krytín, ktoré sa nemuseli lepiť, ale kládli sa plávajúco. To znamenalo zjednodušenie stavebných prác spojených s výmenou podláh. Laminátové parkety sa napokon u nás udomácnili aj s kobercami ako lacným variantom podláh. Dnes je už ponuka podlahových krytín veľmi široká a bežný zákazník sa v nej často neorientuje.

Použité dekory sa prelínajú v jednotlivých segmentoch, napríklad drevený dekor nájdete vo vinylovej podlahe, keramickej dlažbe, ako aj kobercoch.

Miroslav Petrech, obchodný riaditeľ spoločnosti Icopal

Icopal patrí k popredným výrobcom hydroizolačných materiálov a výrobkov na ploché a šikmé strechy. Pred rokom 1989 zásoboval závod v Štúrove celé Československo, pretože v tomto období bol prísun stavebných materiálov zo zahraničia minimálny. Po revolúcii sa však situácia zmenila. Otvorenie zahraničných trhov znamenalo postupný pokles objemu výroby aj v štúrovskom závode. Na hydroizoláciu plochých striech sa na Slovensku do roku 1989 nepoužívali žiadne iné materiály ako asfaltované pásy. Po revolúcii si miesto na trhu postupne nachádzali aj PVC fólie, ktoré sa však z hľadiska hydroizolačných vlastností a životnosti nedajú s asfaltovanými pásmi porovnať. V súčasnosti stoja v oblasti hydroizolácie plochých striech v popredí modifi kované asfaltované pásy, ktoré začal vo východnej Európe ako prvý predávať práve Icopal.

Klasické oxidované pásy sú síce jednorazovo lacnejšie, ale vyznačujú sa kratšou životnosťou. Investícia do modifi kovaných asfaltovaných pásov sa, naopak, spotrebiteľovi vráti už po niekoľkých rokoch.

Juraj Malík, Vaillant Group Slovakia

Pred 20 rokmi spotrebitelia uprednostňovali buď lokálne vykurovanie, alebo sa inštalovali veľké stacionárne kotly. Kotly boli jednoduché, s účinnosťou okolo 80 % a takmer bez regulácie.

V súčasnosti stoja v popredí kondenzačné kotly, ktoré maximálne využívajú teplo vzniknuté spaľovaním zemného plynu. Záujem spotrebiteľov rastie najmä o závesné kotly, ktoré vynikajú nielen malými kompaktnými rozmermi a elegantným dizajnom, ale aj komfortnými funkciami. Čoraz väčší význam však nadobúdajú obnoviteľné zdroje energie. Ako primárny zdroj sa najčastejšie využíva slnečná energia. Technologické riešenia využitia slnečnej energie prešli významnými zmenami hlavne v použitých materiáloch, čím sa dosiahla vysoká účinnosť využitia.

Menili sa i rôzne spôsoby zapojenia jednotlivých komponentov v systéme.

Jedným z príkladov je unikátny beztlakový solárny systém „drain–back“. Nemalý podiel na obnoviteľných zdrojoch energie má aj teplo zeme, vody a vzduchu. Tepelné čerpadlá sa využívajú nielen na vykurovanie, ale v letných dňoch aj na chladenie. Veľkou výhodou tepelného čerpadla zem–voda je možnosť využitia pasívneho chladenia, čo znižuje náklady na klimatizáciu domácnosti.

Najmodernejšou technológiou tepelných čerpadiel je systém, ktorý využíva jedinečné termodynamické vlastnosti materiálu zeolit v kombinácii s kondenzačným kotlom a slnečnými kolektormi.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ