Inšpiráciou pre daň na byty sú poistky áut

Lenka Buchláková | 12.04.2012 10:08
Reality Foto:
Ilustračné foto
Podstatným predpokladom zavedenia novej dane z nehnuteľnosti by podľa makroanalytika UniCredit Bank Dávida Dereníka mala byť absencia pásiem. Smerom navrhované pásma totiž podľa jeho slov vytvárajú špekulácie.

Ako hodnotíte návrh Smeru, aby sa na účely dane z nehnuteľnosti rozdelili byty podľa cenovej mapy v jednotlivých okresoch?

Vidím za návrhom problémy, pretože cenová mapa je tvorená ponukovými cenami registrovaných realitiek, pričom nie každá realitka do nej prispieva a v niektorých regiónoch je počet registrovaných agentúr pomerne nízky. Cenová mapa je teda skreslená a nemala by tak byť jediným faktorom ovplyvňujúcim cenu. Napríklad ceny v Prešovskom kraji sú nadhodnotené tým, že väčšina realitiek predáva najmä drahšie tatranské nehnuteľnosti.

Ako by sa teda malo postupovať pri zavedení tejto dane?

Zlepšenie by mohlo priniesť využívanie vstupov z katastra nehnuteľností, kde by mohli byť evidované reálne predajné ceny. Majiteľ nehnuteľnosti by takto vyplnil okres nehnuteľnosti, mesto či dedinu. Tu by sa samozrejme ošetroval počet obyvateľov, keďže v menších mestách sú nehnuteľnosti lacnejšie. Zadal by takisto rozlohu, typ, či ide o dom alebo byt, či ide o murovanú nehnuteľnosť alebo panelák a vek stavby. Tieto základné vstupy by mohli postačovať pre spravodlivejšie určenie ceny ako len na základe cenovej mapy. Taktiež by mal byt zohľadnený fakt, či je nehnuteľnosť zaťažená hypotékou alebo nie.

Takže by sa mohlo zohľadňovať viac faktorov?

Keďže trhové ceny nehnuteľností sú v každom regióne iné a vplýva na ne mnoho faktorov, mali by byť určované viacerými možnosťami, podobne ako napríklad pri poistení auta. Pri ňom vypĺňame kubatúru auta, vek, bezškodový priebeh… Na základe toho nám poisťovňa vygeneruje cenu. Rovnako by to mohlo fungovať pri nehnuteľnostiach, kde sa majiteľ identifi -kuje daňovým číslom, žiada viacero parametrov, ktoré sú ľahko kontrolovateľné, a internetový formulár mu rovno vygeneruje cenu.

Prečo je lepšie zdaniť majetok, ako zvýšiť daň z príjmu?

Ak zdaňujete príjem, neviete, aké úspory ma daná rodina alebo či náhodou nespláca hypotéku. Pri zdanení majetku sa zdaňujú hodnoty, ktoré sú už nadobudnuté. Taktiež, ak má niekto nadmerne veľa nehnuteľností a malý príjem, tak môže nejakú nehnuteľnosť predať, ak by ho daň zaťažila príliš.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ