Výzdoba vianočného stromčeka? Hitom je stále červená

TASR, ČTK, Žena.Pravda.sk | 16.12.2010 17:52
Výzdoba vianočného stromčeka? Hitom je stále... Foto:
Výzdoba vianočného stromčeka? Hitom je stále červená
Vianočný stromček je neodmysliteľnou dekoráciou v domácnostiach po celom svete. Aký sa ocitá počas sviatkov v domácnostiach najčastejšie?

V susednom Rakúsku vyšiel internetový prieskum, podľa ktorého až 60 percent domácností uprednostní dekorácie červenej farby.

Hoci je červená farba najžiadanejšia, 51 percentám sa páči vianočný stromček aj v zlatom a striebornom šate, 33 percent účastníkov ankety ho chce mať v modrom tóne. Svetlofialová farba poteší 26 percent a biela 24 percent.
 
V Rakúsku zdobí stromček vianočnými guľami a stuhami 79 percent, tretina ľudí použije hviezdy zo slamy. Štvrtina vsadí na lamety a nezabudne zapáliť prskavky. Inak v Rakúsku suverénne vedie živý stromček – pravá jedľa alebo smrek skrátka byť musí.

Vianočný stromček považuje 55 percent Rakúšanov za druhú najdôležitejšiu vianočnú tradíciu. Na prvom mieste však vedie to, že ľudia môžu stráviť čas spoločne so svojimi najbližšími. Rodinné putá počas Vianoc ocenilo 65 percent opýtaných.

A ako to platí na Slovensku? Ani Slováci nepovedia nie červenej. Táto farba, ktorá v kontraste so zeleným ihličím pôsobí vizuálne veľmi príjemne, je hitom už roky. Podľa informácie ČTK sa však do popredia dostáva aj biela či pastelové odtiene. Mnohé domácnosti majú doma oranžové dekorácie počas celého roka, či už ide o obrusy, obrázky na stene alebo rámiky – a tak sa aj oranžovaná farba čoraz častejšie dostáva do pozornosti pri zdobení jedličky či umelého stromčeka.

S ozdobami Slováci veľmi neexperimentujú. Vianočné gule sa na stromčeky vešajú už desaťročia – ich bohatá ponuka a výber v obchodoch ponúka spotrebiteľom možnosť experimentovať. Napriek tomu mnohé domácnosti siahnu po neutrálnejších či žiarivých a trblietavých, no jednoduchých ozdobách. Časť domácností si vystačí s tým, čo má doma odložené v skrini a každoročne ozdobuje stromček vo veľmi podobnom duchu.

Text: TASR, ČTK, Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK