Ceny nehnuteľností sa pohli hore

SITA | 06.05.2014 12:30
Priemerné ceny nehnuteľností na bývanie na Slovensku sa v prvom kvartáli tohto roka medzikvartálne zvýšili o 6 eur na 1 221 eur za meter štvorcový.

V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 1,5 %, na druhej strane v medzikvartálnom porovnaní je to nárast o 0,5 %. Vyplýva to z výpočtov Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá vychádza z údajov Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Pri porovnaní s vrcholom realitného boomu v druhom štvrťroku 2008 sa priemerná cena bývania znížila o 21,2 %, a teda o 328 eur za meter štvorcový.

Aktuálne medzištvrťročné zvýšenie priemernej ceny bývania je podľa NBS výsledkom rastúcej priemernej ceny domov o jedno percento a rastúcej priemernej ceny bytov o pol percenta. V rámci bytov sa zvýšili ceny takmer všetkých typov, okrem päťizbových. Najvýraznejšie vzrástli priemerné ceny štvorizbových bytov, a to o 19 eur za meter štvorcový. Najnižší rast zaznamenali priemerné ceny jednoizbových bytov, konkrétne o jedno euro za meter štvorcový. V rámci rodinných domov sa zvýšila tak priemerná cena rodinných domov o deväť eur za meter štvorcový, ako aj priemerná cena priestranných rodinných víl až o 23 eur za meter štvorcový.

Takmer vo všetkých krajoch, okrem Trenčianskeho, sa v prvom štvrťroku 2014 zvýšili priemerné ceny nehnuteľností na bývanie v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom. Najvyšší rast priemernej ceny domov a bytov, o 16 eur za meter štvorcový, evidoval Žilinský kraj, nasledoval Trnavský kraj, kde priemerná cena vzrástla o 12 eur za meter štvorcový. Na druhej strane, v Bratislavskom kraji sa priemerná cena v sledovanom období zvýšila len o tri eurá za meter štvorcový a v Košickom kraji sa cena bývania nezmenila. Dlhodobo najnižšia priemerná cena bývania je v Nitrianskom kraji, aktuálne 584 eur za meter štvorcový, čo predstavuje podľa NBS zhruba polovicu priemernej ceny bývania na Slovensku.

Z porovnania regionálnej priemernej hrubej mzdy a cien nehnuteľností na bývanie vyplýva, že za priemernú hrubú mesačnú mzdu sa dalo v prvom štvrťroku 2014 kúpiť zhruba od 0,74 metrov štvorcových obytnej plochy v Bratislavskom kraji až po 1,36 metrov štvorcových obytnej plochy v Nitrianskom kra­ji.