Povinné inteligentné merače napovedia, ako hospodárite s energiou

Jana Véghová, Pravda | 16.05.2014 06:30
Podľa novej legislatívy budú o chvíľu inteligentné merače napovedať, koľko energií míňame.

Okrem nich však ešte existuje pár vecí, ktoré dokážu o čosi viac spríjemniť a hlavne sprehľadniť život.

Smart metering pre začiatočníkov

„Namerané údaje odošle do systému a vy na webe zadáte svoje meno a heslo a získate tak nepretržitý prístup k spotrebe energií,“ objasňuje fungovanie smart metering systémov Matúš Izakovič z firmy ESM-Yzamer. Elektronický pomerový rozdeľovač vykurovacích nákladov poskytuje skutočné a presné údaje o spotrebe. Tie zaznamená, odošle do systému a klient si v ňom údaje môže upraviť do pre neho najzrozumiteľnej­šej formy.

“Tieto údaje slúžia aj ako ročné vyúčtovanie spotrieb energií, takže s nameranými hodnotami nikto nemanipuluje a nie je potrebné, aby vás navštívil človek, ktorý ma za úlohu odpísať čísla z vašich meračov,“ dodáva Matúš Izakovič.

Čo oko nevidí

Kto má doma alebo na dome nainštalovanú IP kameru, ľahko zistí, či je všetko v poriadku. V porovnaní so svojimi staršími sestrami je poriadne prešpekulovaná – vidí vo dne i v noci, môže byť obohatená o pohybový senzor, ktorý po detekovaní začne nahrávať nielen obraz, ale aj zvuk. A čo je hlavné, dá sa ovládať cez smartphone. Nech ste kdekoľvek na svete, stačí sa pripojiť na internet a môžete online sledovať, čo sa deje okolo domu. Alebo si pustiť záznam. Alebo si nechať posielať notifikácie, že sa niečo hýbe…

Buď svetlo!

Kontrolovať cez mobil bankové kontá a platiť cez ne účty, to už nie je žiadna technická novinka. Ale svetlá? V celom dome? Ťuk do mobilu a je svetlo. Ťuk do mobilu a je tma. A to všetko bez ohľadu na to, či ste doma medzi svojimi stenami a svetlá máte na dosah, alebo ste na výlete ďaleko za hranicami všedných dní.

Ovládať svoje svetlá na diaľku sa dá so špeciálnou objímkou. Jednoducho sa zaskrutkuje namiesto bežnej objímky a cez stiahnutú aplikáciu sa s ňou prostredníctvom wifi dajú kontrolovať všetky svetlá v dome, byte, v kancelárii.

Tieto tri výdobytky modernej doby však ani zďaleka nie sú všetky, ktoré si bežný človek môže zadovážiť. Stačí si vybrať zo širokej ponuky, avšak netreba zabúdať na to, že menej je niekedy viac. Aby sa nakoniec z používateľa nestal ktosi, kto už nebude musieť ani vstať z postele.